Ik vind het vooral een staaltje oude politieke cultuur, zegt sp.a-ster Anja Vanrobaeys. Een levende democratie heeft nood aan betrokken burgers. Alleen springt het gemeentebestuur niet altijd mee op de kar. Samen met alle gebruikers het domein Steenberg invullen? Samen bekijken hoe je straat verkeersveilig kan worden? Wordt van tafel geveegd, inspraak volgt pas bj de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Er is geen participatie, hoogstens informatie met een beetje inspraak. Je kan ja of neen zeggen op het einde van de rit. Die manier van werken is demotiverend, want mensen hebben het gevoel dat de uitkomst al vastligt. Ook duur en tijdrovend, als inwoners willen bijsturen, is al het voorbereidend werk voor niks geweest. Zo werd de aanbesteding voor de sanitaire blokken bij het nieuwe kunstgrasveld op Steenberg rijkelijk laat ingediend. Het veld ligt er al maar de sanitaire blokken laten op zich wachten. Geen probleem volgens het schepencollege, de voetballers konden intussen de kleedkamers gebruiken van de sporthal. Alleen blijkt nu dat de weg van kleedkamer naar voetbalveld te modderig is, en er dan toch containers dichterbij zullen worden geplaatst. Hetzelfde geldt voor de voetbalnetten achter de goals. Jeugdvoetballers spelen in de breedte en niet in de lengte van het veld. De netten achter de goals houden hun ballen niet tegen, hun ballen vliegen telkens in de breedte de struiken in. Dat betekent voetbalschoenen uit, andere aan, bal gaan halen, gewone schoenen uit, voetbalschoenen weer aan, nodig want het kunstgras verdraagt geen enkel spatje. Had men de voetballers meer betrokken bij die plannen, dan had men uit hun ervaring kunnen putten om de plannen onmiddellijk op punt te stellen. 

Van het overschot uit 2016 liggen al 10 miljoen euro vast aan nieuwe investeringen. De andere 5 miljoen kan nog worden ingevuld. Daarover kunnen de "zwarte pieten" uit het schepencollege dan verder touwtrekken, veronderstel ik. Ondertussen wordt de bijdrage van de gemeente aan het OCMW met 200.000 verminderd. En moet Erpe-Mere volgens de Vlaamse doelstelling nog 140 sociale huurwoningen realiseren. Ook daarover, welke keuzes en welke evenwichten streven we na in onze gemeente, zouden moeten worden voorgelegd aan de bevolking. En niet alleen aan de mensen uit eigen kring, zoals ik nu als antwoord krijg wanneer ik wijs op het gebrek aan participatie. 

In ieder geval willen wij dat anders. We willen samen met de inwoners projecten beginnen met een wit blad. Samen zaken aanpakken. Tijd dus voor een ander tijdperk. Staat je creatieve geest nu al te springen? Geef ons een seintje en morgen kleuren we samen dat wit blad in. Laat die rode draad maar gloeien.