WAASLAND, zon. 29 april - Bert Bauwelinck, voorzitter van sp.a-Waasland, is het grondig beu, het gedoe met de kerncentrales in zijn regio.  Sinds maandag is er alweer een ‘akkefietje’ met Doel 1. Na een kleine week blijkt het zelfs een lek te zijn in een waterleiding in het nucleair gedeelte. En alweer volgt kort daarop dezelfde communicatiepoppenkast als altijd: eerst komt er een woordvoerder van Engie/Electrabel melden dat het allemaal OK is. Vervolgens komt eerst het FANC even zeggen dat het best mee valt en ook de burgemeester van Beveren komt altijd even uit de kast om te zeggen: vreest niks, alles is dik in orde. Wie gelooft die mensen nog?

sp.a-regiovoorzitter Bert Bauwelinck heeft het gehad met het ‘fake news’ rond de kerncentrales in Doel. Onze kerncentrales zijn duidelijk rotversleten en niet langer betrouwbaar. Het ergste van al is nog dat de mensen zich écht en terécht zorgen beginnen maken over hun gezondheid. De eerste 20 jaar draaiden onze kerncentrales nog 90% van de tijd. Tussen 2012 en 2016 zakte dat naar 70%, met als dieptepunt 48% in 2015. Het is niet de kernuitstap die de lichten dreigt te doen uitgaan, maar net het constant rekenen op onvoorstelbare oude rommel. Doel 1 moest al 3 jaar definitief stilgelegd worden volgens het vorige regeerakkoord met de socialisten. De huidige regering met liberalen, N-VA en christendemocraten plakten er nog tien jaar bij. Plakken is geen slecht gekozen werkwoord. Die oudste kerncentrales hangen met spuug en paktouw aan elkaar. Het is ronduit misdadig om ze nog langer open te houden. In onze buurlanden Nederland en Duitsland groeit terecht de ongerustheid. Wat weerhoudt de Waaslanders om ook boos te worden?

De Wase bevolking (en uiteraard ook de Antwerpse) wordt steevast, bij elk incident, ‘gerust gesteld’. Is het niet ‘in slaap wiegen’?  Jazeker, iedereen weet sinds het nucleair noodplan van een paar weken geleden waar de jodiumpillen liggen en voor wie ze nuttig zijn en voor wie niet. Wel, sp.a-Waasland vindt de tijd rijp om een actieplan inzake de ontmanteling van kerncentrales op poten te zetten. Duurzame energieproductie (windturbines en zonnepanelen) is écht het veilige alternatief. Waasland Klimaatland, de Wase burgemeesters moeten niet enkel praatjes voor de vaak verkopen, maar ook daadwerkelijk de energie-wende inzetten.