Een ontmoetingsplaats, een badgelegenheid, een lokaal voor haarverzorging, zo zagen de meeste lokale dienstencentra er 45 jaar geleden uit. Intussen zijn de Gentse lokale dienstencentra uitgegroeid tot een draaischijf in de buurt. En naast de vele eigen activiteiten en dienstverlening probeert het alle krachten in een wijk te bundelen zodat onze Gentse ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. 

Donderdag viert lokaal dienstencentrum Ten Hove zijn 45ste verjaardag en is daarmee het oudste lokaal dienstencentrum van Vlaanderen. Ontstaan in een café in het Elisabethbegijnhof is vandaag Ten Hove uitgegroeid tot een bruisend centrum met 56 activiteitengroepen, 130 vrijwilligers en ongeveer 1.400 unieke bezoekers per jaar. 

De lokale dienstencentra zorgen ervoor dat oudere buurtbewoners langer thuis kunnen blijven wonen, zelfs als het moeilijker wordt”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. “Ze doen dat door ondersteuning te bieden op vlak van dienstverlening, een ontmoetingsplek te creëren, vrijwilligerswerk aan te bieden, burenzorg te stimuleren en een brede waaier van activiteiten te organiseren.”