De regering-Michel heeft plannen om Belfius te privatiseren. “De Belgische overheid mag de controle over de staatsbank Belfius niet uit handen geven”, reageert John Crombez. “Ik vind het bijzonder spijtig dat de regering helemaal teruggrijpt naar recepten die dateren van voor de bankencrisis.”

Na de Paasvakantie gaat de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn plannen voor een privatisering van Belfius voorleggen aan het kernkabinet. Hij stelt 3 opties voor: een gedeeltelijke beursgang, het aantrekken van een strategische investeerder of een combinatie van beiden.

John Crombez waarschuwt voor het aantrekken van een strategische investeerder. “Het uitgangspunt moet zijn dat de overheid de controle behoudt. Dat hoeft geen 100 procent te zijn, maar ze moet er wel voor zorgen dat ze de macht behoudt. En met een strategische investeerder is het een risico dat de controle op termijn uit handen wordt gegeven”, aldus John Crombez.

“Het is belangrijk dat de overheid de controle in handen houdt. Op die manier kan je als overheid regels opleggen rond ethisch bankieren en het beperken van de toplonen”, zegt John Crombez.

John Crombez geeft ook aan dat het aangewezen is dat ook Belgische spaarders en institutionelen mee kunnen profiteren van een privatisering en dus kunnen intekenen op een eventuele beursgang.