“Ik ben voor een coöperatief federalisme”, maakte Bruno Tobback meteen duidelijk. “Eén van de grote problemen in ons Belgische model is niet zozeer het federaal, of confederaal of wat dan ook is. Maar wel dat we er moeilijk in slagen om regeringen te laten samenwerken. Dat betekent dat je politici verantwoordelijk moet stellen om samen te werken. En dat is onvermijdelijk om vooruit te gaan in een klein land als België.”

“Want wat betekent confederalisme eigenlijk? Niemand weet het. Het lijkt wel tijgerbalsem. Voor sommigen lijkt het alles op te lossen, maar niemand weet precies wat er in zit. Politieke partijen moeten daarentegen concrete voorstellen op tafel leggen: wat willen ze precies doen? Wij deden dat al bijvoorbeeld met onze pensioenvoorstel: duidelijk, transparant en eerlijk. Wie 42 jaar gewerkt heeft, mag met pensioen.”

Moeten er na 25 mei symmetrische regeringen komen en een Vlaamse meerderheid op federaal vlak? Bruno Tobback: “Liefst, maar gelukkig hebben we het daar in 2010 niet van laten afhangen. Dit land had een regering nodig. Toen hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. Wij gaan naar de verkiezingen met een duidelijk plan om welvaart te creëren op een sociale manier en dat op alle niveaus. Aan strategische spelletjes doen wij niet mee. Ik heb liever dat we het hebben over hoe we onze pensioenen en onze gezondheidszorg gaan financieren. Daar moeten verkiezingen over gaan.”

Moeten er lastenverlagingen komen voor sp.a? “Heel duidelijk ja”, antwoordt Bruno Tobback. “Er is niks socialistisch aan om werk overdreven te belasten. Om onze pensioenen en onze gezondheidszorg te financieren, zijn er andere manieren. Laat ons daarom werk maken van lastenverschuiving. Er zijn nog genoeg inkomsten op andere vlakken, zoals fraudebestrijding.” Over de Moesen-norm (overheidsuitgaven een hele tijd blokkeren) is Bruno Tobback duidelijk: “Dat is eigenlijk zeggen: we blokkeren alles. Ik vind dat een recept voor politici die niet willen zeggen wat ze precies willen doen, die geen keuzes willen of durven te maken. Wat zeggen we dan tegen die extra golf gepensioneerden? U moet even wachten, want we hebben geen geld? Politieke partijen moeten duidelijk maken wat ze precies willen doen met het inkomen van de man en de vrouw in straat. Met cijfers in de hand.”

Lees hier ook meer over ons pensioenvoorstel.

7dag