Op woensdag 7 februari 2018 opende OverKop Gent voor het eerst de deuren in de Drabstraat 18. Het is een huis waar jongeren kunnen binnen en buiten lopen, activiteiten meepikken en een luisterend oor vinden.  Het Gentse OverKop-huis werd geopend in bijzijn van Hilde Crevits, Resul Tapmaz en Elke Decruynaere.

'OverKop Gent moet een open huis worden, een plek waar jongeren vrij kunnen binnen en buiten lopen en waar ze terecht kunnen met al hun vragen' licht schepen Tapmaz toe. 'Geen enkele vraag is te groot of te klein. Het is een plek waar jongeren zich even kunnen terugtrekken, een luisterend oor vinden en een beroep kunnen doen op professionele hulp, zonder labels.'

Sinds 2014 slaan verschillende partners de handen in elkaar om dit laagdrempelig huis te realiseren. Dankzij de steun van de Rode Neuzenactie van VTM en Q-music, opent het OverKop-huis in Gent nu ook effectief zijn deuren.  De realisatie van het huis voor jongeren kadert binnen het actieplan Warme Stad Gent. Met het project Warme Stad Gent wil het stadsbestuur inzetten psychisch welzijn van kinderen en jongeren in nauwe samenwerking met tal van partners en de steun van het Fonds GavoorGeluk.

'Een op de vijf jongeren kampt met psychische of emotionele problemen. Dat is belangrijk en verdient onze aandacht. Je goed voelen in de kindertijd, sterkt je voor de toekomst. Als het minder goed gaat, moet dat bespreekbaar zijn' aldus Resul Tapmaz.

OverKop Gent: een sterk lokaal partnerschap

OverKop Gent is een unieke samenwerking tussen de Stad Gent, het CAW - Jongeren Advies Centrum, CGG Eclips, het Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, TOPunt vzw, UZ kinder- en jeugdpsychiatrie, het Fonds GavoorGeluk en JES vzw, met steun van het Fonds Rode Neuzen. Al die organisaties bundelen de krachten om op een vernieuwende, unieke manier beter te gaan samenwerken. 

'Gent is alweer een jongerenplek rijker. En niet zomaar een, maar een plek die ontstaat uit een unieke samenwerking tussen de welzijns-, onderwijs- en jeugdsector. Dat maakt ons Overkop-huis zo typisch Gents' besluit schepen van jeugd Elke Decruynaere.