De katten zullen worden gevangen door vrijwilligers van Wheels 4 Animals en bij een dierenarts worden aangeboden om te castreren of te steriliseren. Daarna worden de katten opnieuw uitgezet waar ze werden gevangen.

Zieke dieren zullen worden geëuthanaseerd. Voornaamste ziektes waarop wordt getest zijn kattenaids en leucose. Beide zijn ongeneeslijke ziektes en bijzonder besmettelijk. Ook huiskatten die in aanraking komen met zwerfkatten lopen een groot risico om besmet te geraken.

Hoe werkt het praktisch? Meldingen gebeuren bij Wheels 4 Animals of bij de gemeente Berlare. Vooraf wordt nagekeken hoe groot het probleem is. In de buurt worden briefjes verspreid met de data waarop de katten zullen worden gevangen. Zo weet je wanneer je best je kat binnenhoudt. De vrijwilligers van Wheels 4 Animals zetten vangkooien uit. De katten die worden gevangen worden naar de dierenarts gebracht.

De teruggezette katten zullen een knip in het oor hebben om de reeds behandelde katten te kunnen onderscheiden.

Vergeet ook niet dat sinds enige jaren geen katten meer mogen wijzigen van eigenaar die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Het is trouwens ook een goede praktijk voor je eigen (huis)kat.

sp.a staat volledig achter dit project om de overlast door zwerfkatten aan te pakken. Tevens willen wij iedereen oproepen om geen katten los te laten in de vrije natuur, maar om er ofwel een goede thuis voor te zoeken of ze eventueel bij een asiel achter te laten.