De Mechelse Goedkope Woning (MGW) wil paal en perk stellen aan de overlast en het vandalisme dat de omgeving van de Vennekant nu al jaren teistert. "Wij gaan werk maken van een leefbaarheidsplan", zegt ondervoorzitter Roland Straetmans (sp.a), die zelf in de buurt woont.

"De overlast moet stoppen." Dat is voor Straetmans een uitgemaakte zaak. "In juni vorig jaar ben ik gealarmeerd door omwonenden. Ik was pas aangesteld als ondervoorzitter. Wat ik toen zag en hoorde, deed mijn haren ten berge rijzen", getuigt de MGW-bestuurder. Aan de achterzijde van het wooncomplex waren bijna alle ruiten van de deuren die toegang geven tot de kelders ingegooid. "Er hing een doordringende urinegeur en her en der lagen matrassen, injectienaalden en andere rommel", vertelt Roland Straetmans. "Uit gesprekken met huurders en buurtwerkers vernamen wij dat de kelders in feite fungeerden als ontmoetingsruimte voor drugdealers en jongeren uit heel Mechelen." Ook het grasperk voor het gebouw was één vuilnisbelt. "Sommige huurders kieperden hun huishoudelijk afval gewoon door het raam."

Bewakingscamera's

Intussen is de situatie iets verbeterd. MGW huurde enkele mensen van de beschutte werkplaats in om de smeerboel op te ruimen. "De ramen van de kelders hebben wij laten dichtmetselen", aldus Straetmans. Maar daarmee zijn alle problemen nog niet van de baan. "Als je met huurders en buren spreekt, komen de tongen snel los. Ze hebben het over mensen die 's avonds worden lastig gevallen of auto's worden bekogeld met stenen. De mensen zijn er echt bang en durven hun kinderen niet laten ravotten op het speelpleintje. Zoiets is natuurlijk onaanvaardbaar." Daarom komt er een leefbaarheidsplan. "Zo komen er vergaderingen voor buurtbewoners en huurders. Wij overwegen ook de inschakeling van een bewakingsfirma en de plaatsing van camera's. Op termijn willen wij werkzoekende huurders mee inschakelen voor het onderhoud van het gebouw en het groen in de buurt. Op dit moment besteden wij dat werk uit en hun personeel is vaak afkomstig uit het Brusselse. Als wij huurders inzetten, vergroot dat zonder twijfel de sociale controle", besluit Roland Straetmans.