Frank Raes, topman van de Staatsveiligheid, maakt zich zorgen over de opvolging van geradicaliseerde gevangenen. Volgens Raes radicaliseren gevangenen in de gevangenis en kunnen ze een gevaar vormen zodra ze vrijkomen. Het is hoog tijd dat de overheden deze boodschap au sérieux nemen en effectief werk maken van de aanpak van radicalisering in de gevangenissen.

Ik dring al langer aan op een doortastende aanpak van de zogenaamde tikkende tijdbommen. De aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel hebben aangetoond dat er zware dreiging uitgaat van mensen die radicaliseerden in gevangenissen. Ik zie drie belangrijke pijnpunten die moeten worden aangepakt. Ten eerste kan je radicalisering in de gevangenissen onmogelijk aanpakken zonder werk te maken van de overbevolking in de gevangenissen en de erbarmelijke leefomstandigheden van de gevangenen. Mensen die samenhokken in een eenpersoonscel en hun behoefte moeten doen in een emmer, kan je onmogelijk eigenwaarde en respect bijbrengen.

Ten tweede moet justitie veel sneller informatie over de geradicaliseerde gevangene aan de lokale overheden bezorgen. De lokale overheden moeten zich samen met de omgeving kunnen voorbereiden op de dag dat de gevangene vrijkomt. Ook tijdens de periode van detentie moeten hulpverleners van het lokale niveau en van de gevangenis al werk maken van het herstellen van relaties met de samenleving.

Tot slot werken de verschillende niveaus naast, in plaats van met elkaar. Het is vandaag totaal onduidelijk wie waarvoor instaat in het deradicaliseringsbeleid in gevangenissen. De imams en moreel consulenten zijn een federale bevoegdheid, het forensisch welzijnswerk is een bevoegdheid van de regio's, de justitiehuizen worden geregionaliseerd met als gevolg dat Franstalige justitiehuizen in Brussel vandaag zelfs geen gevangenen met alternatieve straffen meer opvolgen.