De uitgelekte documenten over de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn politiek dynamiet. "Het vredesproces lijkt een onontwarbare gordiaanse knoop: wat de Palestijnen ook voorstellen, het is voor Israël nooit genoeg. Hoog tijd dat het Quartet (VS, EU, Rusland en Verenigde Naties) van aanpak veranderen," zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Het lek toont de zwakheid van het Palestijnse leiderschap aan. Veel gewone Palestijnen zullen geschokt zijn door de verregaande territoriale toegevingen, de nauwe verdoken samenwerking met Israëlische veiligheidsdiensten of de concessies in de delicate problematiek van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. Of de teksten slechts halve waarheden bevatten of niet, de Palestijnen nemen het Fatah kwalijk dat de partij bereid is hun rechten zomaar op te geven en vast te houden aan een vredesproces zonder perspectief. Dit is koren op de molen van Hamas.

Maar ook Israël lijdt gezichtsverlies. Het lek ontkracht zijn traditioneel argument dat het geen Palestijnse gesprekspartner heeft. De documenten tonen aan dat de Palestijnse gesprekspartner niet alleen bestaat maar ook veel inschikkelijker is geweest dan beweerd. De lekken leggen Israël desinteresse in een twee-statenoplossing bloot. In 2008 deden de onderhandelaars het verregaande aanbod rond Oost-Jeruzalem af als ontoereikend.  Het status-quo is voor hen rendabeler: Israël kan zijn nederzettingenbeleid voortzetten zonder internationale bescherming te verliezen. Zo trekt de EU af en toe wel eens hard van leer over de nederzettingen, als puntje bij paaltje komt, oefent ze geen druk uit op Israël.

"Hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen," zegt Van der Maelen: "ik hoop dat de documenten als een alarmbel zullen werken. De EU mag de VS niet langer het vredesproces laten leiden. Zoals de documenten illustreren, steunen die Israël onvoorwaardelijk. Beiden partijen moeten binnen het Quartet (VS, EU, Rusland en VN) voldoende druk uitoefenen op Israël om haar nederzettingenbouw stop te zetten. De vredesproces is morsdood en de Palestijnse leiders dreigen ermee in de VN Veiligheidsraad unilateraal de Palestijnse staat uit te roepen, voordat het Israëlische annexatiebeleid dit onmogelijk maakt."