Met de Pamperbank worden luieroverschotten ingezameld die worden herverdeeld aan gezinnen met een beperkt inkomen. De Pamperbank ontsproot ruim tweeëneenhalf jaar geleden uit verontwaardiging. Het idee achter het opzetten van een permanente inzamelactie was simpel. “Een kind gebruikt gemiddeld 5.000 luiers tot het zindelijk is. De aankoop van die luiers neemt voor een aantal jonge kwetsbare gezinnen een te grote hap uit het gezinsbudget en die investering weegt loodzwaar. Als je weet dat ook vandaag bijna één op de tien kinderen in Vlaanderen opgroeit in een kansarm gezin, leveren we dankzij deze permanente solidariteitsactie een bijdrage om samen kinderarmoede terug te dringen”, zegt Michèle Hostekint.

De Pamperbank is een groot succes. Ze telt inmiddels 13 filialen in West-Vlaanderen en een veelvoud aan inzamelpunten en krijgt ook buiten de provinciegrenzen navolging. Er werden inmiddels enkele tienduizenden luieroverschotjes ingezameld. Een ploeg van vrijwilligers zorgt ervoor dat deze op geregelde tijdstippen worden gesorteerd per maat en opnieuw worden verpakt in pakketjes van 25 luiers. Deze pakketjes worden naarmate de beschikbaarheid aan de bodemprijs van 1 euro verkocht aan kwetsbare gezinnen na doorverwijzing.

“Het is fantastisch dat niet alleen heel wat gezinnen bereid zijn om luieroverschotjes te schenken of de Pamperbank te steunen, maar ook dat heel veel schooldirecties en kindercrèches ons initiatief kennen en spontaan de acties tegen kinderarmoede ondersteunen. Samen geven we kwetsbare gezinnen een duwtje in de rug”, besluit Michèle Hostekint.