Johan Vande Lanotte ontkent niet dat er deze winter een probleem van bevoorrading zou kunnen ontstaan. "De laatste keer dat we een heel hoog energiegebruik hadden was 17 januari 2013. Op zo'n koude winterdag verbruiken we zo'n 14.000 megawatt. Daarvan komen we er met de huidige productiecapaciteit 1.000 te kort", stelt Vande Lanotte vast.

Vande Lanotte ziet op korte termijn drie oplossingen om de energiebevoorrading deze winter te vrijwaren. Ten eerste zijn noodgeneratoren op piekmomenten een gemakkelijke manier om extra energie op te wekken. “We hebben volgens Elia zo'n 800 à 1.000 megawatt aan capaciteit met noodgeneratoren en traditioneel wordt dat weinig in de plannen meegerekend. Noodgeneratoren zijn er voor noodgevallen, wel laten we ze dus ook gebruiken.” Zegt Vande Lanotte Daarnaast ziet Vande Lanotte heil in het inroepen van hulp van de industrie. "In het buitenland zijn er veel voorbeelden van bedrijven die hun productie afstemmen op de energiesituatie van dat moment. Er zijn zelfs bedrijven die daar hun businessplan van maken."

Kerncentrales falen

Tot slot pleit Vande Lanotte er ook voor om meer elektriciteit te importeren uit het buitenland. "Het is bij de burger weinig bekend dat we een overcapaciteit qua stroomproductie hebben in Nederland, Duitsland en België. Zo staat er in Maasbracht, op 3 kilometer van de Nederland-Belgische grens, een centrale van 1300 megawatt compleet stil. We hebben alleen een kabel van 15 kilometer nodig om die centrale aan ons net te koppelen. Dat is nog niet gebeurd omdat de procedure daarvoor verschrikkelijk is. Daar moeten we spoedprocedures voor ontwikkelen." Kerncentrales falen, niet het beleid

Vande Lanotte betreurt ten slotte dat kernuitstap tijdelijk is teruggeschroefd, nadat zijn partij daartoe in 2003 wel beslist had. "Mocht men de beslissing niet teruggeschroefd hebben, dan stonden we vandaag een heel eind verder."

"In 2011, toen de sp.a weer in de regering zat, hebben we meteen opnieuw beslist om de kernuitstap aan te nemen. En er ligt een plan van minister Wathelet. Dat houdt in dat er geïnvesteerd moet worden in gasproductie, hernieuwbare energie en energietransport." Maar Vande Lanotte vindt niet dat de politiek schuldig is aan het huidige probleem. "Het is niet het beleid dat faalt, maar de kerncentrales die falen. Als er nu een probleem is, door de scheurtjes in de reactorvaten en sabotage in Doel 4, dan moet je dat oplossen. Maar je gaat nooit via beleid kunnen verhinderen dat er iets gesaboteerd wordt of dat er een fout blijkt."

Herbeluister het interview op Radio1