“Overheden mogen wel wat harder hun best doen om grote fraude aan te pakken. Want hoe meer onthullingen, hoe meer we moeten vaststellen dat een aantal zeer grote vermogens ook zeer grote fraudeurs zijn”, zegt Peter Vanvelthoven.

“In de nasleep van de Panama Papers werd door velen uit de meerderheid beweerd dat schermconstructies in belastingparadijzen een fenomeen zijn uit het verleden, allerminst iets waar we ons vandaag nog druk over hoeven te maken”, laat Peter Vanvelthoven weten. “Maar niets is minder waar. Speurwerk van onderzoeksjournalisten wereldwijd onthult dat de problematiek van schermconstructies vandaag nog erg actueel is.”

sp.a roept het parlement op om van dit nieuwe momentum gebruik te maken om alsnog de aanbevelingen te stemmen die noodzakelijk zijn om grote fraude en fraude via belastingparadijzen in het bijzonder aan te pakken. Peter Vanvelthoven denkt daarbij bijvoorbeeld aan een verbod om te handelen met offshore-constructies zolang je niet weet wie achter de constructie schuilgaat. Daarnaast moet een einde gemaakt worden aan de afkoopwet en fiscale amnestie. “Wie vandaag nog steeds op grote schaal belastingen blijft ontduiken via belastingparadijzen moet voor de rechter komen”, aldus Peter Vanvelthoven.