Parijs is alom bekend als de Lichtstad en zou zelfs zichtbaar zijn van op de maan. Mechelen met Parijs vergelijken gaat een beetje ver, maar ook hier is er heel wat straatverlichting. Mooi en gezellig natuurlijk, maar ook energieverslindend en weinig duurzaam. Schepen van Energie Caroline Gennez neemt alvast initiatief.

“Het klinkt nog wat vroeg, maar de stad is nu reeds bezig om de aankoop van eindejaarsverlichting in te plannen. En daarbij vond ik inderdaad inspiratie in Parijs. Het stadsbestuur daar besliste immers om vanaf dit jaar nog enkel lage-energie kerstverlichting te gebruiken op straat, onder andere op de wereldberoemde Champs Elysées. Dat leidt tot een daling van energieverbruik en kosten in de orde van 70 tot 90%!”, zegt Gennez.

Mechelen alleen gaat het klimaatprobleem niet oplossen, maar ook lokale besturen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is ondertussen toch voor iedereen duidelijk dat een andersoortig energieverbruik een enorme winst  kan betekenen op economisch, ecologisch en sociaal vlak.
“We onderzoeken daarom nu of de nieuwe eindejaarsverlichting ook lage-energieverlichting kan zijn, zoals in de Lichtstad. Een stapje in de richting van een duurzamere stad met dezelfde gezelligheid  natuurlijk”, besluit Gennez.