De parkeerdruk in Generaal De Ceuninckstraat en omgeving verhit danig de gemoederen. Boze buurtbewoners wijzen de moskee met de vinger, maar die schuift de verantwoordelijkheid van zich af. Buurtcomité Caputsteen roept op tot dialoog om escalatie te voorkomen.

"Enkele weken geleden heb ik op een avond zonder overdrijven twee uur moeten rondrijden vooraleer ik een vrije parkeerplaats vond", getuigt een buurtbewoonster. Zij en heel wat andere buren - ze wensen allemaal anoniem te blijven - wijten de overlast aan de vele bezoekers van de Al Buraqmoskee. "Zeker nu met de ramadan loopt het de spuigaten uit", luidt het.

Moskeevoorzitter Mesbah El Hassan kan als buurtbewoner meespreken over de parkeerdruk. "Er is een parkeerprobleem, maar dat is niet onze schuld. Ik nodig u uit om nu een kijkje te komen nemen. De straat staat deze voormiddag vol, maar de moskee is gesloten. Klanten van Telenet en werknemers van de binnenstad parkeren zich hier", weet hij.

Hoofddoek

Secretaris Jamel Ibrahimi heeft het gevoel dat de moskee beladen wordt met alle zonden van Israël. "Sommige schrijven alles wat misloopt toe aan de moskee. Het heeft vast ook te maken met de discussies over de hoofddoek. De parkeerdruk is een globaal probleem. Wij vroegen de burgemeester vorig jaar al om maatregelen."

Volgens buurtcomité Caputsteen moet de waarheid ergens in het midden worden gezocht en het roept op tot verzoening. "Het probleem kan niet blijven aanslepen, of er gaan spijtige dingen gebeuren. Ik roep de stad op om snel een vergadering te beleggen met alle betrokkenen. Veel mensen voelen zich aan hun lot overgelaten. De situatie is niet gezond", zegt Freddy De Wilder.

Schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) zegt de parkeerdruk te zullen onderzoeken. "Er zal gekeken worden of de invoering van blauwe zone een oplossing zou kunnen zijn. We zullen ook overleg plegen met de wijkraad."