Er is eindelijk een oplossing voor het parkeerprobleem aan het Engels Plein in Leuven. Op 1 april opent Parking Vaartkom en u kan er zowaar gratis parkeren tot de stad Leuven en Ghelamco een beheerder hebben gevonden voor de parking met duizend plaatsen. Wellicht is dat het geval vanaf 15 juni.

Het Engels Plein in Leuven is al een hele tijd een te mijden plaats voor automobilisten want parking vinden, bleek een zo goed als onmogelijke opdracht door de vele werkzaamheden aan de Vaartkom. De handelaars in de buurt waren daar uiteraard allesbehalve blij mee maar binnenkort breken er betere tijden aan. Ghelamco kondigde gisteren samen met de schepenen Carl Devlies (CD&V) en Mohamed Ridouani (sp.a) aan dat op 1 april Parking Vaartkom de deuren opent. Gedeeltelijk dan toch, want voorlopig gaat het om 300 beschikbare plaatsen. Overigens geen dag te vroeg want op 1 april opent ook supermarkt Albert Heijn de deuren aan het Engels Plein.

Eerste uur blijft gratis

"En er is nog meer goed nieuws want van 1 april tot 15 juni kunnen de mensen gratis parkeren in Parking Vaartkom. De stad Leuven gaat nu samen met Ghelamco op zoek naar een beheerder voor de parking die in totaal 1.000 plaatsen telt. Eenmaal die is aangesteld -rond 15 juni dus- vervalt het gratis parkeren maar het eerste uur parkeren blijft altijd gratis. Dat is bijzonder handig voor klanten van de bestaande handels- en horecazaken maar uiteraard ook voor de nieuwe handelszaken aan het Engels Plein. Wie langer parkeert, betaalt 2 euro per uur met een maximum van 6 euro voor een hele dag parkeren. En tussen 19 en 7 uur 's ochtends betaal je slechts 3 euro voor de hele nacht."

Qua nieuwe zaken is voorlopig enkel Albert Heijn van de partij in het nieuwe complex van 35 miljoen euro maar Ghelamco is ervan overtuigd dat ook de vier overige commerciële ruimtes snel ingevuld zullen worden. "Er lopen al verschillende gesprekken", zegt technisch directeur Christophe Van den Brande die ook laat weten dat reeds 65 % van de nieuwe studentenhuisvesting is verkocht. In totaal gaat het om 461 studentenkamers en 65 studio's. "Vanaf half juni opent Parking Vaartkom trouwens helemaal en stijgt het aantal beschikbare plaatsen dus naar 1.000", klinkt het.

Ook voor centrumbezoek

De nieuwe parking is trouwens niet enkel bedoeld voor omwonenden en cliënteel van de handelaars, maar ook als randparking voor wie de stad bezoekt. "Het parking + bus-systeem wordt ook toegepast en er zijn ook fietsenparkings voorzien. Er worden ook twee autodeelstaanplaatsen aangelegd. Bovendien zullen er in de toekomst ook deelfietsen worden voorzien in de parking. We willen ook met de andere parkings in Leuven in dialoog gaan om na te gaan hoe we positief kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit in onze stad", besluit schepen Mohamed Ridouani (sp.a).

BART MERTENS

 

© 2015 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)