De fietsenstalling is opgebouwd uit 2 afgescheiden zones, met telkens een verschillend doelpubliek. De eerste zone is gratis en publiek toegankelijk tussen 06u en 02u terwijl de tweede zone voorbehouden is voor abonnees (24h/24h). In de publieke stalling kunnen 72 fietsen terecht. Er zijn ook twee plateaus voor bakfietsen. In de zone voor abonnees kunnen 70 fietsen gestald worden. Dit kan nog uitgebreid worden naar 108 plaatsen, indien noodzakelijk.

Schepen van mobiliteit Axel Weydts: “Ook in de fietsenstalling staat Parko garant voor innovatieve oplossingen. Zo maken we gebruik van realtime fietstelling in de publieke zone door middel van kleine sensoren die aan het plafond hangen en via beeldanalyse bepalen hoeveel vrije plaatsen er nog beschikbaar zijn, een oplossing die in Nederland reeds op verschillende locaties wordt toegepast. Het aantal vrije plaatsen wordt niet alleen afgebeeld op het inritbord van de fietsenstalling maar komt daarnaast ook op de mobiele website van Parko, waar ook de parkeerbezetting van autogarages terug te vinden is.”

Naast fietstelling is ook continue camerabewaking aanwezig, zodat uw fiets zeker veilig staat. Net als in de nabijgelegen wagenparking hangt in de fietsenstalling milieuvriendelijke LEDverlichting, die gedimd wordt tijdens kalmere periodes.

Voor slechts 10 euro per maand kan je terecht in de abonneezone van de stalling. Daar heb je een gegarandeerde plek en bijkomende faciliteiten. Er zijn ondermeer gratis lockers en oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen. De abonneezone wordt ook afgesloten met een schuifdeur, die pas opent na het tonen van een badge. Zo hebben enkel abonnees toegang tot dit gedeelte. Abonnementen zijn te verkrijgen bij Parko.

In de publieke zone zijn er etage-fietsrekken geplaatst om een maximale capaciteit te bekomen. Er is ook plaats voor bakfietsen. In de abonneezone werden éénlaags-fietsrekken geplaatst. Vlakbij de fietsenstalling staat een fietsreparatiezuil, die ook terug te vinden is op andere plaatsen in de binnenstad.

Het gebouw werd ontworpen door BuroII&Archi+i en gebouwd door de firma Cordeel. De ruwbouw viel binnen het budget van P Budabrug. Voor de bijkomende fietsinfrastructuur betaalt Parko 20.400 euro excl. BTW.

Axel Weydts: “Investeren in bewaakte fietsenstallingen is een van de actiepunten uit het actieplan Kortrijk Fietst. Parko investeert sinds deze legislatuur middelen, komende uit wagenparkeren, in het parkeren van fietsen. Deze investering kadert daar volledig in. Er komt nog een bewaakte stalling op Campus Kortrijk Weide en volgend jaar wil Parko volop inzetten op residentieel fietsparkeren.”

“Met de komst van deze fietsparking hebben we nu een veilige en comfortabele stalling voor de vele fietsers die onze stad bezoeken. Bezoekers van het Buda-eiland, maar ook bezoekers van het stadscentrum kunnen hier terecht. De stalling ligt pal op de as Overleie - Centrum met de drukke fietsstraat vlakbij.”

Meer info: Axel Weydts, schepen van mobiliteit en openbare werken, voorzitter Parko, 0479 29 93 40