De geplande nieuwbouw voor de Parkschool in het Paul Van Ostaijenpark komt er dan toch niet, maar de site wordt wel volledig vernieuwd.

De komende maanden gaat het stadsbestuur een planning uitwerken voor de vernieuwing van de Parksite aan de Ruelensvest en Geldenaaksebaan. “Op de Parksite aan Parkpoort bevinden zich momenteel twee basisscholen, het buitengewoon onderwijs in de Parkschool en basisschool SKLO”, zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (SP.A). De Parkschool ziet sinds de invoering van het M-decreet haar leerlingenaantal dalen. Daarom hebben we vorig jaar al beslist dat de geplande extra klassen voor het buitengewoon onderwijs zouden worden ingevuld door gewoon onderwijs.” Nu is beslist dat de nieuwbouw in het Paul Van Ostaijenpark er helemaal niet meer komt. Het park blijft daarentegen open voor het publiek. “De nood aan extra leslokalen voor de scholen neemt af, dankzij de 500 extra plaatsen die de stad de laatste vier jaar samen met de basisscholen heeft gecreëerd. We gaan de huidige en verouderde klaslokalen van beide scholen wel vervangen door nieuwe, en de speelplaats vergroten en vergroenen”, zegt Ridouani.

Cirkus in Beweging

Ook enkele andere gebouwen op de site worden opgefrist. Het oude kloostergebouw aan de Rue­lensvest, ontworpen door Victor Broos, wordt meer dan ooit de thuishaven van Cirkus in Beweging, de Leuvense circusschool. “Leuven verdient een volwaardige circusschool. Cirkus in Beweging levert schitterend werk, maar zit te krap. Het Broosgebouw wordt gerenoveerd zodat Cirkus in Beweging kan groeien.”

Het SLAC zal verhuizen naar een passiefgebouw, waar nu het Guido Gezellehuis staat. “Daar komt een stedelijke school voor kunst, waar de Academie en het Conservatorium hun intrek nemen. Er zal ook plek zijn voor de sociaal-artistieke sector, verenigingen uit de buurt, speelpleinwerking en er komt een sportzaal, die in de eerste plaats dienst zal doen als turnzaal voor onze scholen.” (hsb)

Hannelore Smitz & hsb

Het Nieuwsblad

Foto Vertommen (Het Laatste Nieuws)