In het verslag over de wapenhandel van april wordt er melding gemaakt van drie toegekende vergunningen voor overbrenging van onderdelen voor voertuigen, speciaal ontworpen of aangepast voor militair gebruik, naar de defensiegerelateerde industrie in Duitsland. Van daar gaan de voertuigen naar de krijgsmacht van Algerije. Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) vroeg aan bevoegd minister Bourgeois naar meer uitleg.

Ook in december en juli-augustus vorig jaar werden dergelijke vergunningen met als eindgebruiker de krijgsmacht van Algerije toegekend. "De minister bevestigde in commissie dat de drie vergunningen inderdaad onder hetzelfde contract vallen tussen een Duitse systeemintegrator en de krijgsmacht in Algerije, maar hij wou er verder niets over kwijt", zegt Soens.

"Algerije is nochtans een autoritair regime. Het weigert ook de toegang tot het land voor een aantal experten van de VN, onder andere rond mensenrechten en foltering. Ik heb daarom aan de minister gevraagd om het volledige dossier te kunnen inkijken. In gevoelige dossiers zoals wapenhandel is het altijd van belang om te weten waar Vlaamse producten terecht komen."