Schepen van Energie Caroline Gennez en schepen van Wonen Karel Geys bundelden de krachten en starten met een nieuwe premie voor de bouw van passiefhuizen in Mechelen. Het nieuwe reglement werd vandaag door het stadsbestuur goedgekeurd.

Een passiefhuis is een zeer goed geïsoleerde woning die bij normale weersomstandigheden voldoende warm blijft dankzij zonlicht, de recuperatie van warmte bij mechanische luchtverversing, de lichaamswarmte van de bewoners en de warmteverliezen van elektronische apparaten. In zo’n huis zijn dus geen radiatoren of andere verwarmingstoestellen aanwezig. Een mechanische ventilator zorgt in de woning voor gezonde lucht en recupereert de warmte uit de afgevoerde lucht.
 
“Het bouwen van passiefhuizen helpt mee aan het vermijden van broeikasemissie en draagt dus een steentje bij tegen de opwarming van de aarde”, zegt energie-schepen Gennez. “Het energieverbruik voor verwarming ligt 75 tot 90% lager dan in een gewone woning. Maar, passiefhuizen zijn gemiddeld ook 10% duurder dan andere nieuwbouwwoningen. Enerzijds heeft men een aantal extra kosten (meer isolatie, speciaal schrijnwerk en glas, luchtdichte uitvoering). Anderzijds bespaart men op de energiefactuur en is er geen investering nodig voor een verwarmingssysteem. Om de bouw van passiefhuizen aan te moedigen starten we daarom met deze nieuwe premie”, aldus Gennez.
 
Momenteel staan er in Europa al enkele duizenden passiefwoningen en passief-pluswoningen (die ook energie leveren). “België telt slechts enkele tientallen passiefwoningen en  we hopen dat met deze nieuwe premie ook Mechelen mee op de kar springt”, vervolgt Geys. “De premie is te verkrijgen voor de bouw van woningen of appartementen en bedraagt 2.500 euro voor een ééngezinswoning. Na goedkeuring door de gemeenteraad kan iedereen de premie aanvragen”, besluit Karel Geys.