De onderhandelaars van MR, N-VA, Open Vld en CD&V zijn het eens geraakt over het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 66 in 2025 en naar 67 in 2030. “CD&V noemt dit een pensioenhervorming met een menselijk gelaat? Ik zie vooral een gelaat met veel blauwe plekken", reageert sp.a-voorzitter Bruno Tobback.
Iedereen is het erover eens dat er langer moet gewerkt worden. "Dat zeggen wij ook. Alleen zeggen wij dat iemand die op zijn 18de begint te werken na 42 jaar werken recht heeft op een volwaardig pensioen. Die loopbaan van 42 jaar geldt ook voor iemand die tot zijn 25ste studeert. Die laatste zal dus ook in onze visie tot zijn 67ste moeten werken. Dat is pas rechtvaardig."

Die 'rechtvaardigheid' vindt Tobback niet terug in de beslissing van de federale onderhandelaars. "De Zweedse lijn van de Vlaamse regering wordt gewoon voortgezet en opnieuw gaat het om een omgekeerde herverdeling. Wie het vroegst aan de slag gaat, wordt de dupe. Wie op zijn 18de gaat werken, kijkt dus aan tegen een loopbaan van 49 jaar. Mensen die op die leeftijd beginnen werken hebben vaak een lager inkomen. Net van hen wordt dus het meeste gevraagd. Dat is niet rechtvaardig", aldus Tobback.