Naar aanleiding van de noodkreet, interpelleerde Bart Van Malderen deze middag minister Vandeurzen. Van Malderen vroeg de minister onder meer om de sector van personen met een handicap bij de begrotingscontrole die voor de deur staat, te ontzien. De minister antwoordde eens te meer ontwijkend over de impact van de nakende begrotingscontrole.

“De Vlaamse Regering voorziet nu al een begrotingstekort en een bijkomende besparingsinspanning in 2015 van 569 miljoen euro. Als we deze bijkomende besparing omzetten, dan betekent dit bij ongewijzigd beleid dat de minister een bijkomende besparing van 122,6 miljoen euro voor de welzijnssector (bovenop de voorziene 250 miljoen euro dus 372,6 miljoen euro in totaal) en 6,6 miljoen euro voor de personen met een handicap (bovenop de voorzien 13,5 miljoen euro dus dik 20 miljoen in totaal) zal moeten realiseren”, rekent Van Malderen de minister voor. “In 2016 voorziet de minister een uitbreidingsbeleid voor PMH van amper 16 miljoen euro, maar zal er wel 25,8 miljoen euro besparen. Er is immers reeds eerder voor 2016 een bijkomende besparing van 89 miljoen euro afgesproken voor het geheel van de welzijnssector. De minister bespaart dus veel meer dan hij investeert. De totale besparing in welzijn loopt dan op tot 461,6 miljoen euro”.

Van Malderen roept minister Vandeurzen en de Vlaamse Regering op om niet nóg meer te besparen op kap van de welzijnssector en personen met een handicap. “Mensen met een handicap dreigen eens te meer het kind van de rekening te worden. Ook als voorzitter van de commissie welzijn roep ik iedereen op om de welzijnssector en dan zeker de mensen met een handicap te ontzien. Het lijstje met realisaties van de minister begint gitzwart te ogen: ouders stappen naar de rechtbank, voorzieningen trekken collectief aan de alarmbel, de minister moet toegeven dat de wachtlijst NIET zal worden weggewerkt, ... Het wordt echt tijd om het geweer van schouder te veranderen”, aldus Van Malderen.