Speech van Regio Voorzitter Johnny Reweghs op 1 mei viering van Pleinafair Hageland.Beste vrienden, kameraden,


Graag heet ik u allen van harte welkom op deze PLEINAFAIR Hageland.

Het is al even geleden dat 1 mei nog eens gepast gevierd is hier in Tienen. Nochtans was, is én blijft 1 mei een dag om in ere te houden. Al ruim 130 jaar is het die dag Feest van de Arbeid. Wereldwijd.


Wat dikwijls vergeten wordt, is dat 1 mei ontstaan is in Amerika. In Chicago zelfs. Van daaruit verspreidde de traditie zich naar alle windstreken. In het ene land ging dat al sneller dan in het andere, soms helaas niet zonder slag of stoot. En op de ene plek was er jaarlijks vooruitgang te melden op vlak van fundamentele rechten van werknemers, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, loon,  werktijden, zekerheid van werk. Op andere plaatsen ging het zeer moeizaam. Mét of zonder socialistische beweging, dames en heren, de geschiedenis leert ons zonneklaar dat het verschil duidelijk is.


Maar wist u dat overal ter wereld gesproken wordt over de Dag van de Arbeid, maar alleen in België noemen we het toch veel mooier …  Feest van de Arbeid! En het is dat woord Feest dat we vanaf dit jaar ook in de regio Tienen weer meer centraal willen stellen. Natuurlijk mogen we de betekenis van 1 mei nooit vergeten. Integendeel!

De huidige regering Michel-DeWever heeft toch ons allen wakker geschud dat niets voor altijd verworven is en dat waakzaamheid én strijdbaarheid hand in hand moeten gaan. Want wat gebeurt er de afgelopen jaren? Ze bouwen aan een samenleving waarin u, wij en vooral de meest kwetsbaren het steeds moeilijker krijgen. Alles wordt duurder, de bus wordt duurder, het gas wordt duurder, de elektriciteit wordt duurder. Ook het water en de factuur van het rusthuis, de ziekenhuisfactuur enzovoorts.Een klein aantal mensen wordt steeds rijker en voor u, ons en de meest kwetsbaren wordt het leven steeds moeilijker. Deze regering bespaart niet alleen, ze heeft het duidelijk op uw welzijn en uw geluk gemunt.

En ze gaat grof te werk.

Natuurlijk mogen we ons daarover opwinden. Als socialisten moét ons bloed zelfs koken bij de huidige evolutie. En we kanaliseren die terechte woede best positief in actie en het aanbieden van een reëel alternatief.


Maar vandaag mag, moet, ook een dag van vreugde zijn, ja, een dag van Feest.

Ons nieuwe concept van PLEINAFAIR biedt voor ieder wat wils. Optredens, animatie, hapjes en drankjes.

 

Beste vrienden, tank hier vandaag vreugde en amusement. Zodat we vanaf morgen samen verder kunnen ijveren voor een andere samenleving, een bétere samenleving.

Van een land met stijgende inkomensverschillen en groeiende armoede, naar een land waar we van de sterkste schouders de zwaarste lasten vragen en zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten.

Van een land van groeiende onzekerheden en onbehagen, naar een land van optimisme en vertrouwen.

 

Dat is het land waar wij voor strijden.


Ik wens jullie allemaal nog een fijne en aangename feestdag 1 mei.