Op de laatste gemeenteraad deed sp.a gemeenteraadslid Valentijn Despeghel een warme oproep om voor de Week van de Poëzie in 2018 meer moeite te doen om poëzie tot bij de mensen te brengen. Door gedichten letterlijk uit de bibliotheek naar de straat te brengen, willen we niet alleen het talent dat Ieper heeft een podium geven, maar willen we ook het straatbeeld kleuren voor onze stadsgenoten. Poëzie lees je niet alleen, je leeft het. Zijn voorstel werd alvast enthousiast onthaald door de andere partijen.

Door Ieper kuieren, zal nog nooit zo poëtisch geweest zijn. Dat is het voorstel van Valentijn Despeghel in een notendop. Valentijn wil onze dichters een nieuw podium geven, een nieuw canvas: de straten, pleinen en huizen van onze mooie stad.  

Dichters hebben het vandaag immers niet altijd gemakkelijk. Het aanbod in de boekhandel is beperkt en gaat achteruit, in lessenpakketten zijn gedichten vaak niet meer dan leuke extraatjes geworden en uitgevers aarzelen om nieuwe dichters in hun aanbod op te nemen. Nochtans worden meer en meer mensen opnieuw aangetrokken door de dichtkunst. En dat in steeds meer genres en vormen.  

Om poëzie de aandacht te geven die het verdient, organiseren België en Nederland jaarlijks ‘Week van de Poëzie’. Via poëziewandelingen, voordrachten, poetry slams enz. proberen de initiatiefnemers poëzie in de schijnwerpers te plaatsen. Ook Ieper participeerde dit jaar door op woensdag 25 januari een poëzieavond te organiseren. Het mag wel wat meer zijn, volgens sp.a Ieper. Met zo’n lezing je meestal een select publiek van reeds overtuigden. Wij willen het anders aanpakken om een breder publiek te bereiken.  

Valentijn wil gedichten letterlijk dichter bij de Ieperling brengen, uit de stoffige boekenkasten en uit de bibliotheek naar de straat. Toevallige passanten even doen stilstaan bij de zielenroerselen van een Ieperse dichter in de vitrine van een winkel. Een projectie op het gerechtsgebouw die je even doet nadenken terwijl je op de bus wacht. Een gedicht dat je letterlijk meevoert door de straten van Ieper, haar woorden op de straatstenen gekleefd.  

De meerderheidspartijen waren alvast gecharmeerd door het voorstel van Valentijn. Er zal bekeken worden hoe de stad in samenwerking met de bibliotheek, het cultuurcentrum en de Ieperse cultuurverenigingen een breed project kan uittekenen om poëzie onder de aandacht en op straat te brengen.