De Mechelse politici staan op één lijn wat het nieuwe voetbalstadion betreft. Ze leggen de partijpolitiek even aan de kant en gaan voluit voor een sterk dossier en maximale overheidssteun.

Somers, Gennez, Vervotte en Hendrickx vinden dat een nieuw stadion voor iedereen belangrijk is en dat ze boven de partijgrenzen heen moeten denken.

Op een vergadering waar de vier 'invloedrijkste' Mechelse politici aan deelnamen, werden de neuzen in dezelfde richting gedraaid. Bart Somers (OpenVLD), Caroline Gennez (SP.A), Inge Vervotte (CD&V) en Marc Hendrickx (N-VA) zijn het erover eens dat het dossier van het nieuwe stadion voor elke partij belangrijk is en dat ze dus even boven de partijgrenzen heen moeten denken.

Er zijn plannen voor een nieuw stadion waar de twee grote stadsclubs, KVMechelen en Racing Mechelen, onderdak kunnen krijgen. Tegelijk kan het stadion dienen als oefenstadion voor het Wereldkampioenschap in 2018 of 2022. Een oefenstadion moet plaats bieden aan minstens 20.000 personen. België en Nederland hebben gezamenlijk hun kandidatuur ingediend om het WK in 2018 te mogen organiseren, maar de infrastructuur daarvoor is nog niet toereikend. En juist daarin ligt een kans voor Mechelen om zoveel mogelijk geld los te peuteren bij de Vlaamse overheid.

Hoewel Marc Hendrickx en Inge Vervotte in de Mechelse gemeenteraad op de oppositiebanken zetelen, vinden ook zij de Mechelse eensgezindheid in dit dossier belangrijk. 'We moeten alle krachten bundelen om zoveel mogelijk steun te krijgen van de Vlaamse overheid', zegt Hendrickx. 'Die financiële steun hebben we hard nodig om ons stadion te realiseren.'

Door zich te verenigen achter dit dossier, hopen de vier het in stadiondossier een stroomversnelling te brengen. 'Tot nu toe lag het eerlijk gezegd een beetje stil', zegt Hendrickx. 'Nu er consensus is over hoe we alles gaan aanpakken, kunnen we weer vooruitgang boeken.'

En dat is nodig ook. Eind november moeten de dossiers ten laatste zijn ingediend. Hendrickx weet dan ook dat het een sterk dossier moet zijn. 'Er is 50miljoen euro beschikbaar die zal worde verdeeld', zegt hij. 'Daarvan is al 20miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van twee stadions met 40.000 zitjes. Voor het overige geld staan zes gegadigden in de rij.'

Als Mechelen het project kan doorduwen, kan het aanspraak maken op een Vlaamse waarborg voor een goedkopere lening. Die is noodzakelijk in dit dossier, want de stad beschikt zelf niet over voldoende middelen om het voetbalstadion op eigen houtje te realiseren. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) zal de knoop doorhakken.