Lees hier het persbericht dat ik schreef naar aanleiding van de conceptnota van de NV-A over het Decreet Sociaal-Cultureel werk. 

 

 

Politieke spelletjes op de kap van duizenden vrijwilligers

 

Onder het mom van “dynamiek en meer kansen” wil N-VA de sociaal-culturele sector flink aanpakken. “Hier wordt een politiek spel gespeeld op de kap van de ruim tweeduizend werknemers en tweehonderdduizend vrijwilligers uit het sociaal-culturele veld”, zegt Vlaams Parlementslid Yamila Idrissi.

 

'Het decreet sociaal-cultureel werk zal grondig worden omgegooid', aldus N-VA. Na forse besparingen het afgelopen jaar, werd er twee weken geleden nog een besparing van 1,5 procent  (712.000 euro) aangekondigd door minister Gatz. De plannen van NV-A vandaag ontnemen de organisaties opnieuw meer zekerheid over hun werking, personeel en vrijwilligers. Het nieuws dat de Repair Cafés, zo gevierd in de Visie 2050 van Bourgeois, geen enkele steun bij de Vlaamse Regering vinden en hun werking dus flink moeten inperken, is tekenend.

“Sociaal-culturele organisaties zijn geen hobbyclubs die maar wat aanmodderen”, zegt Yamila Idrissi. Organisaties als Femma, het Davidsfonds, de Bond Zonder Naam, Kif Kif en Vormingplus hebben een heel belangrijke maatschappelijke rol. Net als heel wat kleinere organisaties. Heel vaak draaien zij bijna uitsluitend op vrijwilligers die dag en nacht in de weer zijn voor anderen. Dat maak je niet zomaar kapot omdat je twijfelt aan de “Vlaamse relevantie”. 

“We krijgen het idee dat hier de oude ideologische mantra’s worden weer boven gehaald en de syndicaten, de vormingsinstellingen en middenveldorganisaties worden geviseerd. Hier worden partijpolitieke spelletjes gespeeld op de kap van het sociaal-cultureel werk en haar tweehonderdduizend vrijwilligers die het cement zijn van de samenleving.”

Is er dan geen denkwerk nodig om deze sector meer dynamisch en eigentijds te maken? Zeker wel, maar dat kan je ook op een andere manier doen dan organisaties en haar vrijwilligers de rug toe de draaien. We formuleren graag constructief een aantal voorstellen voor een evaluatie en hertekening van het Decreet Sociaal-cultureel werk. En we reiken de hand aan de meerderheidspartijen en aan minister Gatz om deze kostbare sector eigentijds en dynamisch te houden.