Nachtbus 71 die het stadscentrum met andere populaire uitgangsbuurten zoals Flagey met de studentencampussen van de VUB en ULB verbindt zal voortaan niet alleen op vrijdag- en zaterdagavond, maar ook op donderdagavond reizigers vervoeren. Dat is de traditionele uitgaansavond voor veel studenten. De Studentenraad van de VUB had Minister voor Mobiliteit Pascal Smet hierover begin dit jaar geïnterpelleerd en ziet haar voorstel in vervulling gaan.

“Als grootste en meest internationale studentenstad van ons land moeten we onze studenten ten volle betrekken bij het leven in Brussel en bij alles wat onze stad te bieden heeft. Het bloeiende Brusselse nachtleven voor jonge mensen is daar een belangrijk onderdeel van. De studenten lieten me al langer, en op zeer creatieve manieren, verstaan dat ze graag nachtvervoer willen op donderdag. Ik ben dan ook blij dat we aan hun vraag kunnen tegemoetkomen”, aldus Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Naast de invoering van een nachtbus op donderdag besliste de Brusselse regering ook om nachtlijn 11, die het centrum verbindt met Ukkel, te verlengen van Kalevoet tot Homborch. De Homborch-wijk ligt aan de grens van het Brussels Gewest met Vlaanderen. Door de verlenging krijgen ook heel wat mensen uit de rand de mogelijkheid om gebruik te maken van het Brusselse nachtvervoer en op een veilige manier thuis te geraken na een avondje stappen in de stad.

“Er was er grote vraag van de inwoners en politici van Ukkel om het avond- en nachtaanbod tijdens het weekend te verbeteren. Door deze ingreep moeten voortaan minder mensen de wagen nemen om vrijdag- of zaterdag een avondje op stap te gaan in de stad”, zegt Pascal Smet.

“Dit is geweldig nieuws voor de inwoners in het zuiden van Brussel en in het bijzonder voor de inwoners van de wijken Bourdon, Moensberg en Homborch. Het is ook voor het eerst dat in Ukkel een gemeentelijke resolutie wordt bestudeerd en uitgevoerd door de Brusselse regering en de MIVB. Ik ben zeer tevreden dat Minister Smet en de Brusselse regering open stond voor onze vraag om mensen die verder van het centrum wonen, en geen andere mogelijkheden hebben om zich te verplaatsen, ’s avonds een betere verbinding met dat centrum aan te bieden”, aldus Emmanuel De Bock, Brussels parlementslid voor Defi uit Ukkel.

“Jaar na jaar gaan de rittenaantallen van ons Noctis-net erop vooruit. Afhankelijk van de periode in het jaar tellen we gemiddeld op een weekend 2.500 tot 4.800 ritten met een maximaal aantal ritten in de lente en de herfst”, aldus CEO van de MIVB, Brieuc de Meeûs. “Traditioneel gaan kotstudenten op stap op donderdagavond. Daarom wordt de nachtbuslijn die avond opnieuw ingevoerd tussen het centrum en de universiteitswijk.”

“De nachtbus zal de studenten meer vrijheid geven om Brussel te ontdekken. Hierdoor zal de band tussen Brussel en de studenten versterkt worden. We zijn dan ook verheugd dat deze nachtbus gerealiseerd wordt”,  Dominiek Stroo namens de Studentenraad VUB.

Beide aanpassingen zullen door de MIVB doorgevoerd worden na de herfstvakantie 2017. Er volgt een evaluatie na 6 maanden.