De stad Gent wil praktijktesten invoeren om uitsluiting van holebi's op de woningmarkt aan het licht te brengen. "We krijgen signalen dat holebi's worden gediscrimineerd op basis van hun geaardheid, een bijzonder jammere zaak", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz. "In Gent tolereren we niet dat mensen gediscrimineerd worden om wie ze zijn. Punt."

 De Stad Gent voerde in 2016 als eerste lokale overheid in Europa structurele praktijktesten in om discriminatie op basis van afkomst en beperking te bestrijden. Uit de resultaten blijkt dat praktijktesten de discriminatie van huurders met een allochtone afkomst deed terugvallen van 26 tot 14 procent. Ook de discriminatie van mensen met een beperking viel terug van 21 naar 15 procent. Omdat die praktijktesten blijken te werken en de discriminatie effectief doen dalen, worden ze  binnenkort uitgebreid. "We gaan nu ook de discriminatie op holebi's inbedden in onze praktijktesten", zegt Tapmaz.

“Discriminatie op de huurmarkt op basis van je seksuele geaardheid komt minder vaak voor dan discriminatie op basis van je herkomst, je werksituatie of een beperking. Dat neemt niet weg dat veel mensen niet weten dat ze worden gediscrimineerd, laat staan dat ze het melden. Vaak durven holebikoppels zich ook niet te uiten omdat ze conservatieve reacties vrezen vanuit verhuurderszijde.” zegt Sophie Vanonckelen van contactpunt Unia Regio Gent. 

Na een onderzoeksfase zouden de praktijktests rond ­holebi's in 2019 van start gaan. "De Gentse aanpak met praktijktesten kent ondertussen navolging in verschillende steden. Het Brussels hoofdstedelijk gewest startte al met praktijktesten op de arbeidsmarkt en ook Leuven, Brugge en Hasselt hebben interesse", besluit schepen Tapmaz.