De pre-opvang van asielzoekers in het WTC III-gebouw in Brussel kan binnenkort worden opgetrokken van de huidige 1.000 naar ruim 1.300 plaatsen. De eigenaar van het gebouw heeft daarvoor het licht op groen gezet, na fiat van de verzekeraar. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de Kamer geantwoord op een vraag van Monica De Coninck (SP.A).

De pre-opvang in de WTC III werd indertijd in het leven geroepen om kandidaat-asielzoekers onder te brengen die door de grote toevloed niet meteen binnen konden bij de Dienst Vreemdelingenzaken en een oproepingsbrief kregen voor een latere datum. Ondertussen zijn er in het gebouw zowat duizend opvangplaatsen beschikbaar.

Staatssecretaris Francken kondigde tijdens het vragenuurtje aan dat de eigenaar van het gebouw akkoord gaat met de inrichting van drie extra plateaus. Die zijn telkens goed voor 120 bedden, maar omdat er enkele gemeenschappelijke ruimtes moeten worden ingericht, zullen er wellicht geen 360 bedden bijkomen. Bedoeling is die extra capaciteit zo snel mogelijk in de praktijk te brengen, in overleg met het Rode Kruis.

 

bron: de redactie