Het geplande Cultuur- en Congrescentrum in Ruisbroek, de zuidwestrand van Brussel wordt een megalomaan Vlaams prestigeproject. Een terrein van 25.000 vierkante meter en een investering van tientallen miljoenen euro’s. De motivatie: een schrijnende nood aan cultuurinfrastructuur én de nadelige gevolgen van de oprukkende stad tegenhouden.

“Ondertussen kreunt de hele cultuursector en dus ook alle cultuurhuizen onder de geplande besparingen van de Vlaamse regering”, zegt Vlaams parlementslid Katia Segers. “Alle cultuurorganisaties die hun voorstellingen in de cultuurcentra brengen zullen gemiddeld 7 procent aan middelen verliezen. Dit zal leiden tot hogere uitkoopsommen voor de cultuurcentra, die ook al 5 procent moeten inleveren. Dit kan niet anders dan hogere ticketprijzen tot gevolg hebben. En alsof het contrast van deze megalomanie ten opzichte van de besparingen nog niet genoeg is, gaf Minister Weyts deze week in de commissie Brussel aan dat hij de Gordel wil sparen. Dus de hele cultuursector zal bloeden, behalve de strijd tegen de verfransing? Excuseer?”

“In een regio waar er moet ingezet worden op anderstaligen en diversiteit, houdt men zich krampachtig vast aan de Vlaamse banier. Investeren in een, zeer dure, hoop stenen, zal de internationalisering en verstedelijking van De Rand echter niet worden tegenhouden, maar wel het bestaande sociaal-culturele weefsel aantasten”, aldus Katia Segers.

“Er is al een ruim aanbod van cultuur in de omgeving aanwezig. In een straal van 15 kilometer rond Ruisbroek liggen maar liefst 20 cultuurcentra. En in Brussel zelf heb je nog eens 22 gemeensschapscentra en cultuurhuizen. Dit wijst niet meteen op een schrijnende nood aan cultuurinfrastructuur in de omgeving”, gaat Bruno Tobback verder. “Bovendien zijn dit culturele centra die heel goed werk leveren en nu zware concurrentie zullen ondervinden van het project in Ruisbroek.”

“Bovendien stellen we vast dat men in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, waar Ruisbroek een deelgemeente van is, kampt met een tekort aan plaatsen in de scholen. Meer dan 130 kinderen kunnen dit schooljaar niet naar de school van hun keuze, en zowat 30 kinderen hebben voor dit schooljaar helemaal geen plaats gevonden in de gemeente. Maar men investeert wel in 900 plaatsjes in een nieuw te bouwen centrum. Deze Vlaamse regering maakt een prioriteit van investeren in stenen, de mensen komen op de tweede plaats”, besluiten Katia Segers en Bruno Tobback.