Nauwelijks een week nadat zijn opgemerkt interview met twee Mechelse studenten wereldkundig werd gemaakt, was prins Laurent dinsdag te gast in de Dijlestad.

Zowat een maand geleden gaf prins Laurent een interview weg aan Jan Beddengenoodts en Evert Govaerts, twee laatstejaars journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM). "Ik wilde hen een kick bezorgen door hen toestemming te geven voor een interview. Als zij tevreden zijn over het interview, wel dan ben ik dat ook", stelt hij.

Ditmaal liet de monseigneur de eer liever aan iemand anders. Schepen van Sociale Economie Caroline Gennez (sp.a) was in elk geval opgezet met de komst van prins Laurent. "Zijn aanwezigheid is toch een blijk van erkenning", zegt ze. "Een job voor iedereen is cruciaal om élke Mechelaar mee te laten genieten van onze prachtige stad."

Tot eind vorig jaar kende Mechelen een daling van de werkloosheid. "Toch bleef onze stad in die periode van hoogconjunctuur geconfronteerd met een harde kern van werkzoekenden die kort geschoold zijn, en lang werkloos. Sociale economie is daarvoor het ideale instrument", legt Gennez uit.

Vijf bedrijven hebben voortaan hun stek in Hangar S. De sociale werkplaats van De Sleutel verhuisde als eerste. Ze wil mensen een kans geven die ze elders niet krijgen door bijvoorbeeld een drugproblematiek of gevangenisverleden. 't Atelier is gespecialiseerd in houtbewerking en de herstelling van fietsen. Bij het leerwerkbedrijf van Levanto, Atel en Werkvorm kunnen 42 mensen aan de slag. "Gedurende een jaar leren zij een beroep in de logistiek of de professionele schoonmaak, of worden ze administratief bediende, pc-monteur of metaalarbeider", vertelt Geert Cortebeeck van Levanto. De energiesnoeiers van Natuurpunt voeren energiescans uit in acht gemeenten. Helemaal nieuw in Mechelen is Manus. Dat buurtbeheerbedrijf staat sinds kort mee in voor het onderhoud van het Tivolipark, de Kruidtuin en de bedrijvenparken.sven van haezendonck