PIUS X school is een van deze scholen en heeft naar aanleiding van de oproep van de Stad zich kandidaat gesteld voor dit proefproject. Een schoolstraat maakt de schoolomgeving een halfuur voor en na schooltijd autovrij. Op die manier kunnen de leerlingen gemakkelijk en in alle veiligheid te voet of met de fiets tot bij de schoolpoort geraken. Tijdens de week van de mobiliteit (19 tot 23 september) start Stad Kortrijk met het eerste proefproject. Het concept komt vanuit het Italiaanse Bolzano. Men is daar al 10 jaar aan het werken met schoolstraten. Daardoor wordt de vaak hectische situatie aan de schoolpoort omgebogen naar rustig, aangenaam en veilig moment.
 
Enige uitzondering is dat buurtbewoners de straat mogen uitrijden, maar niet inrijden tijdens de autovrije periodes.
 
De huidige zoen en vroem’ aan de school wordt verlegd naar de parking van de PIUS X kerk. De politie en stadswachten van de stedelijke preventiedienst zullen tijdens de week van 19 tot 23 september extra controles uitvoeren in de Sint-Elooisdreef. 
 
De Schoolstraat werd feestelijk ingewijd op maandag 19 september aan school PIUS X in aanwezigheid van de schepen van Mobiliteit Axel Weydts, de schepen van Jeugd Bert Herrewyn, de schepen van Onderwijs Kelly en de Burgemeester van Kortrijk, Vincent Vanquickenborne.