Tot 20 september zoekt de Provincie Antwerpen coaches in samenwerking met Balen, Boechout, Duffel, Essen, Kontich, Laakdal, Mol, Oud-Turnhout, Putte, Schelle, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Vorselaar, Wijnegem, Wuustwezel, Zoersel en stad Geel, Lier en Mortsel.    Tijdens een huisbezoek deze winter helpen de coaches gezinnen met het juist instellen van de verwarming.   Zo bespaart dat gezin niet alleen tot 165 euro op de energiefactuur maar ook 0,4 ton CO2 per stookseizoen.   Vorig jaar was de actie alvast een bescheiden succes. In 14 gemeenten gingen 19 coaches bij 137 huishoudens thuis verwarmingsadvies geven. Dit jaar zoeken 20 steden en gemeenten verwarmingscoaches. Geïnteresseerden kunnen zich tot 20 september inschrijven via de milieudienst van hun gemeente/stad of via www.vriendvan.be. 

Wie komt in aanmerking ? Het moeten zeker geen verwarmingsspecialisten te zijn. De coaches krijgen heel wat ondersteuning vanuit de provincie: materiaal, checklists om mee te nemen naar de huisbezoeken, een verzekering en een opleiding door Kamp C (steunpunt voor Duurzaam Bouwen en Renoveren). Ze zijn vooral vriendelijk, energiebewust, actief, sociaal betrokken, en mondig genoeg om de verwarmingstips duidelijk over te brengen. Ze willen graag bijleren tijdens een interessante ervaring. Naast een sympathieke beloning mogen ze vooral veel erkenning en positieve reacties verwachten.

Vorige winter ging verwarmingscoach Gabriël Dirckx uit Boechout 12 gezinnen thuis bezoeken en getuigt: "Voor mij was deze periode een interessante ervaring. Ik heb zelf veel bijgeleerd. Je legt contact met mensen in een heel andere context dan we in het dagelijks leven gewoon zijn. En als je dan nog positieve reacties krijgt, is dat  de kers op de taart.”

Duurzame gemeenten.    De actie kadert in de Vriendvan–campagne van de provincie Antwerpen. Via praktische tips op www.vriendvan.be probeert de provincie, samen met haar gemeenten, ook burgers tot meer duurzaam gedrag te bewegen. Want ook heel wat gemeenten wensen tegen 2020 hun klimaatdoelstellingen te halen; minder energie verbruiken door te besparen op verwarming is daar één van. Sommige burgemeesters en schepenen zetten zelfs persoonlijk hun schouders onder de zoektocht naar coaches.

Gedeputeerde van Leefmilieu, Rik Röttger, begrijpt waarom heel wat gemeenten bereid waren om in te tekenen op de actie Vriend van de thermostaat. “In onze provincie maakt het merendeel van gemeenten echt werk van de doelstellingen uit het burgemeestersconvenant om tegen 2020 hun lokale CO2-uitstoot terug te dringen. We zijn niet veraf meer. Onze provincie biedt ondersteuning waar deze gewenst en nodig is. Besparen op verwarming is niet alleen milieuwinst, maar levert ook een betaalbare energiefactuur voor vele gezinnen."