In 2017 biedt het provinciebestuur de begeleiding ‘Jouw stoep onder de loep’ aan. Wel twintig speelpleinen grepen deze unieke kans om rond ‘de eigen buurt’ te werken met beide handen. Ook de Essense speelpleinen nemen deel.
 
 Wie woont er achter de hoek en hoe kan je als speelplein ook die kinderen bereiken? ‘Jouw stoep onder de loep’ biedt de speelpleinen een antwoord op die vraag. Inga Verhaert, gedeputeerde bevoegd voor jeugd (sp.a): “De begeleiding moet speelpleinen bewuster maken van hun omgeving en zorgen dat de speelpleinwerkers de stoep eens oversteken en de buurt leren kennen. Met ‘Jouw stoep onder de loep’ zorgen we ervoor dat de kinderen die effectief naar het speelplein komen een betere afspiegeling zijn van de buurt rond het speelplein.” 

“Essen heeft een schitterende speelpleinwerking, waarop ook kinderen met een beperking welkom zijn.  We kunnen daarbij ieder jaar rekenen op een gemotiveerd team van goed opgeleide speelpleinmonitoren. Uit een bevraging bleek dat de vorige locatie voor velen minder goed bereikbaar was.  Daarom verhuisden we drie jaar geleden de speelpleinwerking naar het Erasmusatheneum in de Hofstraat.  Een locatie in het centrum van de gemeente, die beter bereikbaar is.  Vorig jaar waren er gemiddeld 79 deelnemers per dag en op de drukste dag noteerden we zelfs 156 kinderen”. 

"Ook dit begeleidingsaanbod van de provinciale jeugddienst om onze speelpleinen nog toegankelijker te maken wordt zeker gewaardeerd en nemen we met twee handen aan.” aldus Helmut Jaspers, schepen van jeugd (sp.a).

Vanaf volgend jaar is jeugd niet langer een provinciale bevoegdheid en wordt dit overgedragen aan de Vlaamse administratie. De provincie Antwerpen investeert echter ook in het laatste jaar van het provinciaal jeugdbeleid graag in jeugdwerk voor álle kinderen en jongeren. Samen met Arktos vzw, Uit de Marge of Vlaamse Dienst Speelpleinwerk biedt het provinciebestuur met ‘Jouw Stoep onder de loep’ opnieuw meerwaarde op het vlak van toegankelijk jeugdwerk.