De massale staking bij De Lijn vandaag is hét signaal dat het de verkeerde kant uitgaat met ons openbaar vervoer. Daarom komen parlementsleden Peter Vanvelthoven en Rob Beenders met een radicaal voorstel: Vlaanderen moet de bevoegdheid aan de provincies geven, zodat Limburg het openbaar vervoer zelf kan organiseren. West-Vlaams sp.a voorzitter Jurgen Vanlerberghe ziet dat idee wel zitten.

Het openbaar vervoer is er dramatisch aan toe. Zéker in de meer landelijke provincies Limburg en West-Vlaanderen. Het is tijd voor actie. De Lijn zit in een permanente besparingsmodus en mist elke visie voor de toekomst. Volgens de Limburgse sp.a'ers is er maar één conclusie mogelijk: de provincies moeten het zelf gaan doen. “Enkel via deze weg kan elke Vlaming het openbaar vervoer krijgen waar hij recht op heeft.”

Het openbaar vervoer is er dramatisch aan toe. Zéker in de meer landelijke gebieden

“De uitbouw van het succesvolle fietsroutenetwerk bewijst dat de provincies projecten kunnen realiseren waar men tot in het buitenland naar komt kijken. Het is de hoogste tijd om op vlak van openbaar vervoer een ander model uit te werken. De Vlaamse Regering hervormt vandaag het openbaar vervoer volgens een model dat nadelig is voor de landelijke gebieden. Steeds meer belbussen worden afgeschaft en steeds meer mensen geraken niet meer op hun bestemming via het openbaar vervoer.”

Provinciebestuur kan een goede partner zijn op vlak van openbaar vervoer - Jurgen Vanlerberghe

Ook West-Vlaams sp.a voorzitter Juregen Vanlerberghe ziet wel graten in het idee. "In een eerste reactie denk ik dat het provinciebestuur een goede partner kan zijn. Er zijn al steden die het voortouw nemen, zoals Gent en recent ook Brugge. We moeten er er wel voor zorgen dat ook de centen meekomen uit Brussel. En dan nog liefst via de eigen fiscaliteit, zodat de geliefde truc van deze Vlaamse Regering om eerst bevoegdheden te geven met bijhorende dotatie om nadien te snoeien in de dotatie niet opnieuw kan toegepast worden."