Vlaams-Brabant is de kennisregio bij uitstek. Om dit zo te houden, ondersteunt de provincie innovatieve projecten die zich weten te onderscheiden.

Vlaams-Brabant is dé kennisregio van Vlaanderen


Vlaams-Brabant is dé kennisregio bij uitstek. Met de universiteiten KULeuven en VUB, de hogescholen UCLL en Erasmus Hogeschool, verschillende onderzoeksinstellingen, zoals Sirris en Laborelec, een groot aantal innoverende bedrijven en een recordaantal onderzoekers wordt heel veel geïnvesteerd in marktklare kennis in het centrum van Vlaanderen.

‘Het gaat goed in Vlaams-Brabant’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. ‘We kennen in onze provincie al jaren het laagste werkloosheidscijfer van heel Vlaanderen. Om onze sterkten nog verder te ontwikkelen en nog meer mensen aan het werk te helpen, ondersteunen we de kenniseconomie in onze regio’.

Innovatie in 5 speerpunten stimuleren

Eén van de middelen is het geven van subsidies voor innovatieprojecten. Deze projecten vormen vaak de ideale springplank naar nog grotere samenwerkingen, Europese projecten en nieuwe business. Idealiter worden deze projecten ingediend door een groep gevormd door bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actors.

‘Sinds 2007 werden reeds meer dan 35 projecten ondersteund, samen goed voor meer dan 2,5 miljoen euro’. Na onze meest recente oproep ontvingen we 19 projecten voor in totaal meer dan 2 miljoen euro. Uiteindelijk selecteerden we 5 unieke projecten die samen 458.533 euro subsidies ontvangen’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

De projecten moeten passen binnen de 5 Vlaams-Brabantse speerpunten:

  • Lifetech: gezondheid, sport, gezond ouder worden
  • Foodtech: voedselverwerking
  • Logistech, waarbij de luchthavengemeenschap de belangrijke motor voor een hele brede omgeving is
  • Createch, met Leuven als Vlaamse creatieve hoofdzetel in ontwikkeling en de omvangrijke audio-visuele sector in en rond Vilvoorde
  • Cleantech of de milieuvriendelijke technieken in water/luchtzuivering, bodemsanering, afvalverwerking, energiebesparing, alternatieve mobiliteit

Belangrijk is ook dat deze projecten een kiem betekenen voor toekomstige tewerkstelling. Dus geen wetenschap om de wetenschap in deze projecten’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

Provincie steunt 5 unieke projecten

‘Na onze meest recente oproep ontvingen we 19 projecten voor in totaal meer dan 2 miljoen euro. Uiteindelijk selecteerden we 5 unieke projecten die samen 458.533 euro subsidies ontvangen’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

Deze projecten zijn:

SugaR&D (Foodtech):
Vlaams-Brabant is een belangrijke producent van suikerbieten. Suiker staat momenteel niet al te best aangeschreven, de concurrentie zal nog groter worden met suikerriet.
Maar de potentie voor innovatie is groot. Een voorbeeld is de verwerking van suiker(biet) tot ‘groene’ (niet van aardolie afgeleide) ingrediënten voor de voedingsindustrie, detergenten, coatings en biodegradeerbare plastics.
SugaR&D gaat deze nieuwe mogelijkheden inventariseren met het oog op vermarkting, een uniek kennisplatform voor de suikerindustrie opzetten en de haalbaarheid van enkele nieuwe bedrijfsprocessen nakijken.
Het project, uitgevoerd door de POM Vlaams-Brabant, wil een ‘zoete’ community van bedrijven en kennisinstellingen utibouwen in Tienen.
Hiervoor ontvangt het 145.750 euro subsidie.

Winnetou (Logistech):
Winnetou, een project van Leuvense topbedrijven en een kennisinstelling onder leiding van QraQon, gaat een unieke tracker ontwikkelen voor spoorwagons. Een goed wagonmanagement en een sneller spoortransport wordt hierdoor mogelijk want dit volledig autonoom toestel op zonne-energie geeft altijd de exacte positie weer.
Hiervoor krijgt het project 29.550 euro.

Sportstechlab (Lifetech):
Prestaties van individuele sporters kan men meten in een lab. Teamsporters in real time opvolgen is heel andere koek.
Het project, geleid door KULeuven R&D samen met veel toonaangevende sportbedrijven, wil het eerste Fieldlab (veldlab) oprichten in Vlaanderen. Ze gaan bestaande sensoren, producten en diensten uittesten om te zien hoe hockeyspelers het best tijdens een match kunnen gevolgd worden en op tijd kunnen beschermd worden tegen oververmoeiheid, blessures en toenemende stress. Hockeysport is één van de teamsporten die openstaat voor innovatie en het is een opkomende sport in Vlaams-Brabant.
SportsTechLab kan fungeren als hefboom en zal Vlaams-Brabant op de kaart zetten als dé sportregio.
De provincie steunt deze sporters met een subsidie van 147.127 euro.

Co-createlab (Createch):
Een Fablab waar 3D printers tot de verbeelding spreken, is the place to be voor dit project. Met cocreatiesessies worden KMO’s en studenten aangezet tot nadenken over innovatieve oplossingen, nieuwe producten, nieuwe samenwerkingen tussen de bedrijven onderling of met kenniscentra en nieuwe businessmodellen. In Fablab Brussels van de Erasmushogeschool kunnen prototypes ideaal gemaakt worden.
Dit project krijgt een subsidie van 68.174 euro. 

Race bike (Lifetech-FSH Industrial):
Bakala Academie is de ‘place to be’ voor het testen van ultieme prestaties van wielrenners, het meten van hun maximaal vermogen op hun eigen fiets. Deze opstelling is uniek in de sportwereld, maar is voor sterke verbetering en modernisering vatbaar.
Het industrieel designbureau Comate, gaat samen met Bakala en FSH industrial in zee om een ultiem uithangbord voor biketesting en -fitting in onze regio te ontwikkelen. Ook promotie naar een breed publiek in eigen regio is onderdeel van het project. Deze testopstelling kan dan later ook gecommercialiseerd worden.
Dit project krijgt een subsidie van 67.932,00 euro.

 

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.