Van 6 tot en met 17 november vindt in Bonn een klimaattop plaats. Terwijl in Bonn wordt nagedacht, wordt in Antwerpen gedaan. Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu, Rik Röttger: “Onze klimaatexperten hebben onderzocht hoe de klimaatverandering zich zal laten voelen in onze regio – op korte, middellange en op lange termijn.      Naast vele acties die inzetten op het afremmen van de klimaatopwarming, staan we nu ook klaar voor de gevolgen ervan in pakweg 2100.        Onder het motto ‘the next big thing will be a lot of small things’ doen wij in onze provincie Antwerpen heel wat rond het klimaat.    Deze initiatieven zet de provincie Antwerpen tijdens deze twee klimaatweken graag extra in de kijker. 

Alle initiatieven vind je ook op www.provincieantwerpen.be.

Van 6 tot en met 17 november zet de provincie Antwerpen haar klimaatinitiatieven extra in de kijker.

Op Facebook chatten met klimaatexperten

Naar aanleiding van alle doemberichten over het klimaat rijzen er vele vragen bij bezorgde burgers: “Is er nog wel toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen?, Kunnen wij als ‘burger’ iets doen aan de klimaatopwarming? Zal mijn huis binnen dit en 50 jaar overstromen? Gaat in lange droogteperiodes de drinkwatervoorziening in het gedrang komen? Kunnen we effectief zonder stroom of water vallen?”    Op 7 en 14 november, telkens van 18 tot 21 uur kunnen inwoners van de provincie Antwerpen chatten met klimaatexperten:  https://www.facebook.com/events/123205401773964/.

Gedeputeerde Röttger in dialoog met millennials

Op 14 november gaat gedeputeerde voor Natuur en Leefmilieu, Rik Röttger in dialoog met millennials, jongeren geboren in 2000. Deze jongeren zijn leerlingen van het HIVSET in Turnhout. Eerst worden de voorspellingen voor Turnhout uit de doeken gedaan. Nadien gaan de jongeren aan de hand van een interactief stellingenspel met hun eigen visie aan de slag. Liggen zij wakker van het klimaat? Hoe dromen zij hun toekomst? Welk steentje kunnen ze bijdragen? 

Demain: de provincie op filmmatinee

Om het eigen personeel warm te maken voor de klimaatzaak, staat de film Demain op het programma.  Medewerkers van de provincie kunnen tijdens hun lunchpauze een van de 3 vertoningen in het provinciehuis bijwonen. 

Aftrap Vriend-van-de-thermostaatcampagne

Vanaf 17 november kunnen inwoners van 20 gemeenten in de provincie beroep doen op verwarmingscoaches die bij hun thuis de thermostaat komen aanpassen. Uit onderzoek is gebleken dat de thermostaat in maar liefst 87 procent van de gevallen beter gebruikt kan worden. Vooral tweeverdieners zijn vaak te weinig zelfkritisch over hun verbruiksgedrag. Ze vinden het vervelend om er intens mee bezig te zijn. Anderen prutsen niet graag aan de thermostaat uit schrik om iets fout te doen. Omdat niet iedereen dezelfde levensstijl heeft, kiezen we voor persoonlijk advies op maat. Binnen de duurzaamheidscampagne Vriend Van leidde de provincie coaches op die mensen in hun gemeente helpen om de verwarming correct in te stellen.Op 17 november laat gedeputeerde Rik Röttger zijn eigen thermostaat doorlichten door een verwarmingscoach.