Dreigen sommige mensen die in het PWA-systeem zitten hun werk te verliezen bij de overstap naar het wijk-werken op 1 januari 2018? Volgens CD&V-parlementslid Sonja Claes zijn er PWA'ers die de boodschap hebben gekregen dat ze niet moeten terugkeren na 1 januari omdat ze poetsopdrachten uitvoeren, en poetsen staat niet op de lijst van wijk-werkactiviteiten. 

Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) herhaalt dat alle bestaande PWA'ers de overstap naar wijk-werken zullen kunnen maken.Op 1 januari start in Vlaanderen het systeem van wijk-werken, de opvolger van het PWA-systeem dat bepaalde langdurig werklozen op weg moet helpen in hun traject naar werk. Minister Muyters heeft altijd beloofd dat alle bestaande PWA'ers zich geen zorgen moesten maken en dat iedereen de overstap zou kunnen maken.Maar CD&V-politica Sonja Claes legde de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement verhalen voor van PWA'ers die de boodschap hebben gekregen dat ze niet moeten terugkeren na 1 januari. Reden: ze hebben aangegeven dat ze ook poetsopdrachten (zoals het afkuisen van tafels) uitvoeren en poetsen staat nu eenmaal niet op de activiteitenlijst van het wijk-werken (omdat het in concurrentie zou kunnen komen met de reguliere arbeidsmarkt).
"Ik ben ontgoocheld", aldus Claes. Sp.a-parlementslid Rob Beenders ging een stap verder en sprak van "chaos" op het terrein. "U bent niet klaar. U hebt al een tweede zit en uitstel gekregen, maar u moet nu naar een derde zit", aldus Beenders.
Minister Muyters pareerde de kritiek. Hij herhaalt dat iedere PWA'er ook wijk-werker kan worden. "Als mensen een brief hebben gekregen dat ze niet meer moeten terugkomen, is dat fout", aldus Muyters. Hij heeft de VDAB ook een communicatie laten rondsturen. Muyters zegt dat er afwijkingen zullen kunnen, maar poetsen op zich hoort daar wat hem betreft niet bij. "Poetsen zal voor mij geen uitzondering kunnen zijn, want overal in Vlaanderen zijn er genoeg mensen om te poetsen in de vzw's", klinkt het.