Weer komt Mechelen in het nieuws met berichten over racisme binnen het Mechelse politiekorps.  “Onaanvaardbaar”, zegt Caroline Gennez. “Zeker omdat het geen alleenstaand incident is.”

In een Whatsapp-groep gebruikt door leden van de politiezone Mechelen-Willebroek, dook vorige week een racistische fotomontage op met commissaris Beels als middelpunt. 'Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan', stond onder de foto geschreven.

De Vlaams-Indische politiecommissaris Jinnih Beels (39) werkt al zes maanden in de politiezone Mechelen-Willebroek bij de cel diversiteit. Ze kwam over van de Antwerpse lokale politie na aanhoudende geruchten over racisme en gebrek aan diversiteit binnen de Mechelse politie. Vorige week werd Beels er zelf het slachtoffer van racisme.

Een 36-jarige hoofdinspecteur uit Mechelen zit achter de racistische fotomontage. Hij werd inmiddels geschorst. De man achter de racistische fotomontage heeft aanzien binnen het politiekorps van Mechelen-Willebroek. Hij is niet alleen hoofdinspecteur, maar vertegenwoordigt het korps ook als lid van de Mechelse afdeling van IPA, een internationale politievereniging.

“Onaanvaardbaar”, zegt Caroline Gennez. “Zeker omdat het geen alleenstaand incident is. In het verleden hebben we altijd aangegeven dat er binnen het korps te veel ruimte was voor racisme en machogedrag”, stelt ze. Dit is heel jammer voor de politiemensen binnen het korps van Mechelen die hier mee de dupe van zijn.”

Ditmaal werd wel kordaat gereageerd door de korpsleiding en het bestuur, toch roepen we tijdens de volgende politieraad iedereen nogmaals op om tot een structurele en transparante aanpak van deze problemen te komen. Dergelijke toestanden moeten voorkomen worden. Wij hopen van harte dat commissaris Beels in Mechelen op een normale manier haar werk zal kunnen doen.”

Foto: @DeRedactie