Hans Bonte werd gisteren al ontvangen door de Amerikaanse vice-president Joe Biden. De vice-president maakte toen al tijd vrij om uitgebreid te luisteren naar de aanpak en invalshoek van Vilvoorde en Rotterdam (Ahmed Aboutaleb).

Hans Bonte zei over de lokale aanpak: "Vilvoorde is de voorbije jaren een laboratorium geworden voor radicalisering, maar ook voor de tegenbeweging: het tegengaan van gewelddadig extremisme. Onze specifieke aanpak bestaat voornamelijk uit het mobiliseren van de samenleving, het activeren van maatschappelijk weefsel dat ons samenhoudt. Daarvoor hebben we verschillende programma's ontwikkeld."

Dat beleid loopt volgens Hans Bonte op 3 grote denksporen: "- Het probleem van radicalisering is een globaal probleem. Maar de aanpak ervan moet voor een groot deel lokaal gebeuren. - Ik zie rond mij veel struisvogelpolitiek. Veel steden rondom mij stoppen hun kop in het zand. Zo werkt het niet, we moeten dit probleem samen aanpakken. Anders werkt het niet. - Je moet het probleem ook willen 'zien'. Radicalisering is als een ijsberg. Het grootste deel van het probleem is niet meteen zichtbaar. We mogen in de aanpak niet alleen focussen op het deel van de ijsberg boven water, we moeten ook werken op de onderliggende problemen, op de frustraties die vaak aan de grond liggen van het gewelddadig extremisme."