sp.a vraagt 100 procent zorgzekerheid voor mensen met een beperking

De Vlaamse regering slaagt er niet in om mensen, jongeren en kinderen met een beperking de ondersteuning te bieden waarop ze recht hebben. Zo werd in 2017 amper één derde van de hoogdringende aanvragen voor een persoonlijk assistentiebudget voor kinderen of jongeren toegewezen. sp.a vraagt 100 procent zorgzekerheid: de sluitende, grondwettelijke garantie op zorg voor iedereen die daar nood aan heeft op het moment dat hij daar nood aan heeft. Dit voorstel is één van de kernideeën die op het “Go Left’- congres van sp.a over nieuwsocialisme gelanceerd worden.  

Bijna dagelijks duiken er verhalen op van mensen in Vlaanderen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Hulpbehoevende senioren, jongeren met psychische problemen, mensen met een beperking… Steeds vaker vallen ze door de mazen van het net. Daarom lanceert sp.a komende zaterdag op het congres Go Left een breed pleidooi voor zorgzekerheid: een grondwettelijk verankerd recht op zorg voor iedereen die er nood aan heeft.

Vandaag wil de partij aandacht vragen voor de onmogelijke situatie waarin veel mensen met een handicap of ouders van kinderen met een handicap zich bevinden. Niet alleen moeten ze vaak jaren wachten op de ondersteuning die ze nodig hebben, vaak moeten ze ook door kafkaiaanse procedures om te bewijzen dat hun kind een handicap heeft. Om dan na een paar jaar nog eens te moeten bewijzen dat het die beperking nog altijd heeft. Met een getuigenis in een Facebookfilmpje brengt sp.a deze situaties onder de aandacht. 

En die aandacht is dringend nodig. Een paar cijfers

  • 14.200 personen met een beperking staan op een wachtlijst voor ondersteuning en zorg. Daarvan zijn er 3.200 die momenteel geen enkele zorg ontvangen en 3.700 die het moeten doen met een basisondersteuning van 300 euro
  • in 2017 werd er voor 702 kinderen een hoogdringende aanvraag voor een persoonlijk assistentiebudget aangevraagd. Slecht 228 - of nog niet 1 op de 3 - kreeg het ook toegewezen.
  • in 2016 stonden er 6.289 kinderen op een wachtlijst voor ondersteuning. De gemiddelde wachttijd loopt op tot 277 dagen. 

‘Onze samenleving slaagt er helaas niet in om mensen in nood de gepaste hulp te geven’, concludeert Joris Vandenbroucke. ‘Het lijkt wel alsof het recht op zorg een loterij geworden is. sp.a wil het perspectief radicaal omdraaien. Er is nood aan nieuwe oplossingen en nieuwe zekerheden. Daarom vraagt sp.a zorgzekerheid. Dat betekent dat we voldoende aanbod voorzien om elke Vlaming de zorg te garanderen die hij nodig heeft, dat we voldoende personeel voorzien om hen te helpen en dat we ellenlange en mensonterende procedures om zorgnoden te bewijzen gewoon afschaffen. Wie een vastgestelde beperking heeft, hoeft dat toch niet nog eens te bewijzen?’

‘Als je een arm of been breekt, of ziek bent, heb je de zekerheid dat je meteen geholpen wordt. Daarvoor staat onze sociale zekerheid garant. Maar wie nood heeft aan bijvoorbeeld psychische zorg, die kijkt tegen een lange wachtlijst aan in plaats van geholpen te worden. Dat willen wij veranderen, daarvoor pleiten wij voor zorgzekerheid.’