Om Leuven nog veiliger, aangenamer, gezonder en tegen 2030 klimaatneutraal te  maken, wil de stad het autoverkeer in het centrum verminderen en het fietsen stimuleren. De stad werkt daarom verder aan een autoluw centrum met fiets- en voetgangersvriendelijke infrastructuur. Om inwoners de positieve effecten hiervan te laten ervaren, organiseert stad Leuven in samenwerking met Mobiel 21 vzw voor de achtste keer een autovrije zondag. 

Op zondag 28 augustus blazen 75 lokale verenigingen, ondernemers en handelaars de stad extra leven in. Acht pleinen en tal van straten zijn het decor voor een recordaantal - meer dan 80 - gevarieerde activiteiten. Pleinen en straten worden openlucht dans- en muziekpodia, sportvelden, publieke keuken, groene oases, tweedehandsmarkten of weggeefpleinen.  Voor een dag krijgen deze plekken een andere invulling én naam.

“Zo wordt de Bondgenotenlaan voor een dag ‘Snuisterstraat’ waar het heerlijk flaneren is tussen allerlei kraampjes met tweedehandsspullen. Voor wie de zomer wat langer mag duren en zin heeft in een massage of openluchtvolleybal is de ideale plek ‘’t Zomers Plein’, beter gekend als het Damiaanplein. Voor liefhebbers van muziek en dans hebben we het Hogeschoolplein omgedoopt tot ‘Fiesta Lovania’. Op ‘’t Plein op stelten’ brengt Cirkus in Beweging dan weer de acrobaat in ons naar boven en voor de fijnproevers is er dit jaar ook een Food Truck festival, “ vertelt Mohamed Ridouani, schepen van leefmilieu, enthousiast.

“Veel van die pleinen zullen ook na de Autovrije Zondag anders zijn. Met het nieuwe verkeerscirculatieplan dat eind augustus van start gaat, kiezen we voor een bereikbare en bruisende stad, met minder doorgaand verkeer en dus gezondere lucht, minder lawaai en meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, “ alsnog Ridouani.

Dat nieuwe plan is de volgende stap in de evolutie die Leuven al sinds de jaren ‘ 70 doormaakt: van een autovolle naar een autoluwe stad. Over deze evolutie speelt in het indrukwekkende stadhuis op de Autovrije Zondag de documentaire ‘Leuven Autovol & Autovrij’. Geïnteresseerden krijgen er een terugblik op de Oude Markt als grote parking of de Diestsestraat als drukke baan.

Ook het felgesmaakte gratis bezoek aan M - Museum Leuven en aan de toren van de universiteitsbibliotheek staan dit jaar op het uitgebreide programma.