Het voorbije schooljaar zijn er een recordaantal van circa 700 personen actief geweest in het Leuvense "buddy-project". In het kader van dit project krijgen door de school geselecteerde leerlingen met leermoeilijkheden en een kansarme achtergrond uit de 1e graad van het basis- en secundair onderwijs een of twee keer per week naschoolse studiebegeleiding. In totaal ging het om zo'n 1.000 kinderen uit 33 Leuvense scholen. 

Door de toename waren er voor het eerst sinds de start van het project in 2007 genoeg "buddy's" beschikbaar om alle leerlingen uit de 1e graad die nood hadden aan extra ondersteuning te begeleiden. Voor dit project werkt de stad Leuven samen met de opleidingsinstellingen KULeuven, de hogeschool UCLL, CVO De Oranjerie en CVO VTI die studenten aanleveren. Om de kwaliteit van de begeleiding te optimaliseren en een goede vertrouwensband te garanderen worden er maximum 2 leerlingen aan 1 buddy gekoppeld.

De "buddy's" bieden niet enkel inhoudelijke begeleiding, maar proberen de leerlingen ook te inspireren en te motiveren evenals de leermethodes te verbeteren. Leuven ging in 2007 van start met dit "buddy-project". Het werd ondertussen in enkele andere steden overgenomen. De toename van het aantal buddy's is onder meer het gevolg van het feit dat sinds dit schooljaar ook de CVO's met hun studenten in het project gestapt zijn. Daarnaast kon men sinds dit jaar ook beroep doen op studenten die in de specifieke lerarenopleiding van de KU Leuven "diversiteitsstages" deden en waarbij ze onder meer konden kiezen voor dit project.

 

© 2015 Belga