Vandaag sloot de stad Leuven voor de achtste keer de zomer af met een zwoele autovrije zondag. Met bijna honderd activiteiten door een recordaantal verenigingen was het een succeseditie van Autovrije Zondag, dat de stad samen met Mobiel 21 organiseert. Inlineskaten op het Martelarenplein, flaneren in 'Klein Parijs' op de Bondgenotenlaan of zich vergapen aan de spectaculaire koordansers op 20 meter hoogte: het viel bij de talrijke bezoekers in de smaak.

Op zondag 28 augustus veranderden pleinen en straten in de binnenstad in openluchthuiskamers, dans- en muziekpodia, sportvelden, een publieke keuken, groene oases of weggeefpleinen. "Veel van die straten en pleinen zijn ook na Autovrije Zondag anders", zegt Ridouani. "Met het nieuwe verkeerscirculatieplan kiezen we voor een bereikbare en bruisende stad. Een stad met minder doorgaand verkeer, en dus gezondere lucht, minder lawaai en meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten."

Fietsers tekenden vandaag letterlijk de krijtlijnen van de uitgebreide autoluwe zone, door van plein naar plein te rijden. Die pleinen waren de blikvangers vandaag, met talrijke activiteiten om hun nieuwe autoluwe status te vieren. Er werd gedanst op het Hogeschoolplein, ontspannen op het Smoldersplein en het Damiaanplein. Het Hooverplein stond letterlijk op stelten, met optredens van Cirkus in Beweging. Ook op andere plaatsen in de stad organiseerden bewoners buurtfeesten, of zetten ze hun tafel op straat om gezellig samen te zijn.

Daarnaast genoten de aanwezigen in de Leuvense binnenstad van de laatste zomerzondag. In de Bondgenotenlaan ging de aandacht naar een toegankelijke stad, en konden mensen zelf ondervinden hoe het voelt om je te verplaatsen met een rolstoel, een rollator of een buggy. Wat verderop in de Bondgenotenlaan gingen mooie spullen vlot van de hand in de ëSnuisterstraatë, terwijl mensen zich lieten portretteren aan de stadsschouwburg en dichters balkonredes brachten.

Op het Rector De Somerplein en de Grote Markt stond alles in het teken van duurzame mobiliteit. "Gekke fietsen, loopfietsen, designerfietsen, e-bikes, monowheels, autodelen, het was er allemaal", zegt Ridouani.

"In het stadhuis werd de documentaire 'Leuven Autovol & Autovrij' goed gesmaakt. Veel mensen vonden het interessant om te kijken hoe de positie van de auto in de stad doorheen de jaren veranderd is. Kortom, het was een geslaagde en historische editie van de Autovrije Zondag in Leuven", besluit Ridouani. "Ik ben ook erg dankbaar naar alle verenigingen, organisaties en vrijwilligers toe, om van deze dag zo'n succes te maken."