Het nieuwe Heistse regenboogcollege van burgemeester en schepen onder leiding van stemmenkanon Luc Vleugels (CD&V) is een feit. Het is een mix van nieuwkomers en ervaring. Nieuw is ook de functie van voorzitter van de gemeenteraad. Voor sp.a zullen David Geerts en Kelly Van Tendeloo het beleid voor de komende zes jaar mee vorm geven.

Nieuw op het politieke toneel zijn 'superschepen' Wim Van den Bruel (CD&V) op de diensten Ruimtelijke Ordening en Plattelandsontwikkeling. David Geerts (sp.a) krijgt de hete aardappelen van Mobiliteit, Milieu en Werk doorgeschoven en de onervaren Kelly Van Tendeloo (sp.a) mag zich bewijzen op de diensten Jeugd en Noord-Zuid. Bernadette De Cat (CD&V) mag als eerste in de Heistse gemeenteraad de functie van voorzitter invullen.

De pensioengerechtigde Jef Mariën kiest voor een rol in de coulissen van CD&V. Schepenen Anja Van Dyck (CD&V) en Carl Verelst (CD&V) betalen hun povere verkiezingsresultaat cash. Ze moeten plaatsmaken. Verelst komt echter binnen drie jaar opnieuw in het college en vervangt dan Hans Welters (CD&V) die als schepen van Financiën, Toerisme en Personeel op post blijft. De liberalen leveren met Patrick Feyaerts (Openbare Werken) en Nand Blauwens (Sport, Lokale Economie en Markten) twee bekende gezichten. Eric Verbist (CD&V) en Dirk Van Noten (CD&V) worden beloond voor de puike verkiezingsresultaten en behouden hun functie van respectievelijk schepen van Onderwijs, Senioren en Burgerlijke Stand en voorzitter van het OCMW.

'We hebben de juiste man/vrouw op de juiste plaats', reageert burgemeester Luc Vleugels. 'De bevoegdheden vullen elkaar mooi aan.'

Over de nieuwe rol van voorzitter van de gemeenteraad is de burgervader erg tevreden. 'Bernadette is een verbindingspersoon tussen bijvoorbeeld het AGB en de gemeenteraad. Zij heeft dan ook belangrijke beleidsuitvoerende taken en speelt daarbij een actieve en zichtbare rol in adviesraden en in de contacten met ambtenaren en het publiek. De uitdagingen in de culturele, educatieve en toeristische hoek zijn haar op het lijf geschreven.'

Ook positieve geluiden bij de liberalen. 'We hebben twee belangrijke schepenambten en krijgen ook de 'liberale' beleidsdomeinen van Lokale Economie, Middenstand en Markten', zegt Patrick Feyaerts (Open VLD). 

David Geerts spreekt van een evenwichtig akkoord. 'Iedereen heeft water bij de wijn moeten doen. Uiteindelijk is het een mooi akkoord.'

De socialist moet de komende jaren de verkeersknoop ontwarren in Heist. 'Het is een zwaar dossier waarbij ik over de partijgrenzen heen naar een oplossing wil werken. Vóór maart 2013 ligt er een nota en een actieplan op tafel die als basis kan dienen van een debat met alle politieke en maatschappelijke geledingen in de gemeente', besluit Geerts.

Alain Trappeniers (Het Nieuwsblad 13/11/2012)