sp.a blijft bij vraag voor sociale regering Vandaag krijgt sp.a de zoveelste vraag om te praten over de toetreding tot de regering. Het antwoord is altijd hetzelfde geweest: we willen een sociaal beleid kunnen voeren.

Vandaag is het vice-premier Yves Leterme die me zal contacteren. Eerder deze week werd ik ook al eens uitgenodigd door vice-premier Didier Reynders. Telkens met oog op de uitbreiding van de regering met socialisten of groenen. Ik stel alleen maar vast dat deze regering rondjes draait. Ze wil een staatshervorming, maar daarvoor heeft ze niet genoeg zetels. Die extra zetels moeten komen van de progressieve partijen die een sociaal beleid willen voeren. Maar een sociaal beleid zien de regeringspartijen dan weer niet zitten..

Het sp.a-standpunt is nog niet veranderd: We staan constructief tegenover regeringsdeelname, als we onze sociale agenda kunnen verwezenlijken. De mensen vragen oplossingen voor hun dagelijkse problemen zoals de daling van de koopkracht.

Het is ook in die context dat ik deze week voorstelde om na te denken over een olijfboomcoalitie van christen-democraten, socialisten en groenen . In die coalitie kan er een sterk sociaal beleid gevoerd worden én kan het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde worden opgelost. “De regeringspartijen zijn daar blijkbaar niet in geïnteresseerd. Zo blijven ze rondjes draaien”, stelt Gennez vast.