In haar lente-vooruitzichten geeft de Europese Commissie de regering een flinke veeg uit de pan met een vernietigend begrotingsrapport.

België moet zijn structureel tekort in 2016 met 0,6% van het BBP verbeteren, maar volgens de Europese Commissie zal ze slechts 0,25% van het BBP verbeteren.

Kamerlid Karin Temmerman: “ De regering haalt nog niet de helft van de Europese doelstelling en moet het begrotingswerk van de begrotingscontrole herbeginnen. De begrotingscontrole was dus een maat voor niets. De maatregelen die de regering vooropstelde om het gat in de begroting te dichten hebben helemaal niets opgeleverd. Sp.a had op voorhand al gezegd dat de begrotingscontrole van april niet geloofwaardig was omdat men de lucht er terug heeft ingepompt die het Monitoringcomité er had uitgehaald. Wel, de Europese Commissie zegt nu dus hetzelfde en haalt er opnieuw de lucht uit en regering kan weer herbeginnen.”

Bovendien zijn ook de economische resultaten van deze regering erg zorgwekkend. Terwijl we in de in de periode 2012-2014 telkens meer groeiden dan het gemiddelde in Europa, zitten we sinds 2015 onder het Europees gemiddelde. Amper 3 van de 28 lidstaten (Griekenland, Finland en Italië) groeien in 2016 minder dan België dat 1,2% groeit terwijl dat gemiddeld 1,8% is in de EU. En op vlak van inflatie is België de absolute koploper met een inflatie van 1,7% terwijl dat gemiddeld 0,3% is in de EU. De Europese Commissie wijt dit aan de regeringsmaatregelen zoals de verhoging van de BTW op elektriciteit en accijnzen.