Het was al langer bekend: Michel I wil langdurig zieken die ‘te weinig moeite doen’ om werk te vinden financieel bestraffen.

Hoe precies wordt duidelijk in het Koninklijk Besluit dat minister van werk Kris Peeters (CD&V) en minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) naar de sociale partners stuurden. Een zoveelste illustratie van het kil en harteloos regeringsbeleid. Want weer betalen de zwaksten de rekening van rechts, terwijl vermogenden de dans ontspringen. Je moet het Michel I wel nageven: in het zoeken naar geld bij de verkeerde personen zijn ze niet te overtreffen!

Het KB van Peeters en De Block viseert concreet langdurig zieken zonder arbeidscontract. Zij zullen binnenkort met een bang hart bij de adviserend geneesheer moeten aankloppen. Beslist de arts dat de patiënt in staat is te werken, dan volgt een re-integratieproject. Klinkt mooi, maar er schuilt een addertje onder het gras. De zieke verliest immers een deel van zijn uitkering wanneer men vindt dat hij onvoldoende zijn best doet. Op die manier wordt re-integratie al snel pootje lap. Geen nieuwe kansen, maar extra stress en bijkomende zorgen. Il faut le faire als dokter en minister van volksgezondheid.

Arm maakt ziek, en ziek maakt arm. Studie na studie wijst uit dat wie gezondheidsproblemen heeft een veel groter armoederisico loopt. Dat zal er nu niet op verbeteren. Integendeel: deze maatregel duwt langdurig zieken nog dieper de put in. Of gelooft iemand misschien dat wie van een uitkering leeft het gerust met wat minder kan? Kris Peeters hanteert wel een erg vreemde vorm van christelijke naastenliefde.