De Vlaamse regering beweert wel dat ze energiezuinig (ver)bouwen wil promoten, maar toch schaft ze haar leningen daarvoor af. “De regering drijft kandidaten naar de grootbanken”, zegt Rob Beenders, “maar die bieden geen begeleiding en kunnen niet garanderen dat hun rente gelijk blijft.”

Vorig jaar sloten 4.000 Vlaamse gezinnen een lening af bij de Vlaamse overheid om hun woning energiezuinig te maken. Het ging om een lening tegen een rente van twee procent, waarmee gezinnen kunnen investeren in isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen.

“Toch verdwijnt die regeling vanaf 2019”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders. “De Vlaamse regering zegt dat gezinnen maar bij grootbanken moeten aankloppen. Dat is heel verstandig en onbegrijpelijk, want de Vlaamse overheid wil tegen 2050 alle woningen energiezuinig maken en legt daarmee de lat erg hoog. Als je die doelstelling wil halen, moet je alle instrumenten inzetten."

"Een lening kunnen afsluiten tegen twee procent, met dan nog eens een begeleiding van hoe die investering in energie-efficiënte maatregelen moet gebeuren, is een heel goede zaak. Het is daarom heel idioot dat je dat wil afschaffen. Je zet een stap achteruit. Je verplicht de mensen om naar de grootbanken te stappen waar je geen begeleiding kan krijgen."

Beenders wijst ook het argument dat de rente vandaag toch al zo laag staat, van de tafel. "Vandaag staat de rente laag, maar de minister kan niet garanderen dat volgend jaar of binnen twee jaar die rente nog altijd zo laag is. Dat leningen vandaag kunnen worden afgesloten bij een energiehuis, heeft zoveel voordelen, omdat mensen die geen ervaring hebben met energiezuinige maatregelen er advies kunnen krijgen. Ze worden van A tot Z begeleid. Dat kan een bank niet doen. Bovendien kan de overheid wel garanderen dat ze dezelfde rentevoet zal aanhouden."

Markant is overigens ook dat de Vlaamse regering deze beslissing opnieuw duidelijk niet eensgezind heeft genomen. Zo vroeg de CD&V zich luidop af waarom KMO’s wel nog zo’n leningen kunnen krijgen, en gezinnen niet.