“Net op het moment dat we geconfronteerd worden met een vluchtelingencrisis die historische proporties aanneemt maakt de federale regering Vluchtelingenwerk Vlaanderen de facto vleugellam”, reageert Monica De Coninck vol ongeloof. “Is de organisatie dan te kritisch geweest voor het beleid en wordt ze daarom gekortwiekt?"

Staatssecretaris Francken zegt wel solidair te zijn met vluchtelingen en steunt het Europese spreidingsplan voor de opvang van de bootvluchtelingen. Maar tegelijkertijd bespaart zijn regering in de mogelijkheden om diezelfde vluchtelingen op te vangen. “Vluchtelingenwerk Vlaanderen is naast een opvangpartner van de overheid ook een NGO met grote expertise in het asielbeleid, een kritische stem uit het middenveld die zwaar woog op het beleid en al meermaals naar de rechtbank is getrokken om een beslissing van de regering aan te vechten. Het lijkt er op dat de regering met deze besparing de organisatie de mond wil snoeren."

"Nu kiest de regering om mensen niet te helpen én ontneemt ze tegelijkertijd het middenveld hun stem. Je kan nochtans een positieve uitkomst breien aan dit moeilijke verhaal door constructief naar oplossingen te zoeken", stelt Monica De Coninck.